Έκτακτα σχέδια ΔΝΤ για ελληνική χρεοκοπία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαθέτει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, δήλωσε υπό το καθεστώς ανωνυμίας αξιωματούχος του ΔΝΤ στο Euro Insight. "Πάντα επεξεργάζονται έκτακτα σχέδια",
δήλωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος του Ταμείου για να προσθέσει "Είναι ζήτημα κοινής λογικής". Ο ίδιος εξήγησε πως αν τελικά η Ελλάδα χρεοκοπήσει, αυτό πιθανότατα θα συμβεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο όταν τα ποσά που θα κληθεί να αποπληρώσει η χώρα προς τους πιστωτές της ανέλθουν σε δισεκατομμύρια και όχι εκατομμύρια ευρώ.

«Εάν έπρεπε να στοιχηματίσω θα θεωρούσα ότι δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική επίπτωση μετάδοσης. Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική απότ ο 2011» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Υπήρξε πολλή δημοσιονομική πρόοδος που έχει συντελεστεί σε σχέση με το 2011, χώρες όπως η Ιταλία είναι πολύ πιο σταθερές, υπάρχουν τείχη προστασίας όπως η τραπεζική ένωση και τα spread έχουν υποχωρήσει».

Νωρίτερα, κοινοτικές πηγές σχολίαζαν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) που συνεδρίαζε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές έχουν εισέλθει σε καλό δρόμο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο EWG επισημάνθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές διεξήχθησαν σε πνεύμα συνεργασίας και ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις εντάθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι το EWG υπογράμμισε την καθυστέρηση που υπήρξε τους τελευταίους δύο μήνες και τόνισε την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να επιταχυνθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.

«Η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη, υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν», ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών τις τελευταίες ημέρες, δεν θεωρείται ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας, όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, γιατί δεν έχει γίνει η απαιτούμενη προεργασία.

Εξάλλου, μιλώντας νωρίτερα στο Mega, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης δήλωσε πως "αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τους πιστωτές ή όχι"

Έκανε λόγο για "θετικό κλίμα" στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές σε πολλά επίπεδα.

Με πληροφορίες από capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα