ΕΚΤ: Σε επιφυλακή για τη ρευστότητα

Διαστάσεις που ίσως οδηγήσουν σε έκτακτη παροχή ρευστότητας εκ μέρους της ΕΚΤ, εκλαμβάνουν οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η ΕΚΤ βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή αναφορικά με τις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών
και δεν αποκλείεται να επισπεύσει πολύ νωρίτερα από την ερχόμενη Τετάρτη, ενδεχομένως και αύριο, την ανανέωση του ELA. Σημειώνεται ότι χθες η ΕΚΤ ενέκρινε αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας το νέο όριο στα 84,1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το ποσό αυτό αν και γενναιόδωρο, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών, καθώς οι εκροές από την Δευτέρα, δηλαδή μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων του Σαββατοκύριακου 13 - 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, επανήλθαν δριμύτερες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα Πέμπτη οι εκροές αγγίζουν τα 3 δις. ευρώ, με τη σημερινή και τη χθεσινή ημέρα να παρουσιάζουν εκροές της τάξεως του 1 δις. ευρώ ημερησίως.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές ότι το "μαξιλάρι" ρευστότητας των τραπεζών ακόμη και μετά τη χθεσινή παρέμβαση της ΕΚΤ για τον νέο ELA, δεν επαρκεί. Όπως είχε επισημάνει χθες το Capital.gr, μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ για την αύξηση του ELA, ο MarioDraghiεπέλεξε απλά μία "μέση οδό" όσο διαρκεί ακόμη η διαπραγμάτευση, καθώς η αύξηση του 1,1 δις. ευρώ του ELAδιαφαινόταν ότι ήδη κάλυπτε οριακά τις ανάγκες των τραπεζών.

Το θέμα με την κατάσταση ρευστότητας των τραπεζών συζητήθηκε και στη σημερινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη με τους τραπεζίτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να ζητήσει περισσότερη ρευστότητα από την ΕΚΤ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη εκροή καταθέσεων.

Η επισήμανση αυτή, στο χρονικό σημείο και με τον τρόπο που έγινε, υποδηλώνει ετοιμότητα από πλευράς ΤτΕ να προσφύγει στην ΕΚΤ και πριν από το καθιερωμένο "ραντεβού" της Τετάρτης. Σε μία τέτοια περίπτωση αναμένεται η άμεση ανταπόκριση της ΕΚΤ, καθώς πρώτιστο μέλημά της είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Συνάντηση Δραγασάκη- Τραπεζιτών

ΠΗΓΗ: capital. gr
Keywords
Τυχαία Θέματα