ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητα για δεύτερο διαδοχικό μήνα κράτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια της αφού τα είχε μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης στις 3 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου 2011.Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να κρατήσει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο ιστορικό χαμηλό του 1% επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών και των επενδυτών.

Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ
αποφάσισε ότι τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να παραμείνουν αμετάβλητα στο 1,75 % και 0,25 % αντιστοίχως.

Η προσοχή στρέφεται πλέον στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi στις 15.30 για τις προοπτικές της οικονομίας, την εξέλιξη της κρίσης χρέους αλλά και για πιθανή συμμετοχή της κεντρικής τράπεζας στην προσπάθεια για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Βρετανία: Επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά £50 δισ.

Την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, όπου βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009, αποφάσισε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα αύξησε το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 50 δισ. λίρες στις 325 δισ. λίρες, με τις νέες αγορές να εστιάζουν σε περισσότερο βραχυπρόθεσμες εκδόσεις.

Σύμφωνα με την BoE οι επιπλέον αγορές των 50 δισ. λιρών θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του Απριλίου, ωστόσο το ύψος του προγράμματος παραμένει υπό εξέταση.

Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει πως ο ρυθμός επέκτασης στις κύριες αγορές για τις εξαγωγές της χώρας έχει επιβραδυνθεί. «Υπό το φως των πιο πρόσφατων προβλέψεων, η επιτροπή κρίνει πως το αδύναμο βραχυπρόθεσμο outlook και οι καθοδικές πιέσεις από την οικονομία, χωρίς επιπλέον στήριξη, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το στόχο του 2%.»

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε το Δεκέμβριο στο 4,2% από 4,8% το Νοέμβριο ενώ η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση και πτώση 3% σε ετήσια.

Επιπλέον, το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο υποχώρησε 0,2% έχοντας σημειώσει άνοδο 0,6% στο γ΄ τρίμηνο. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2011 διαμορφώθηκε στο 0,9%.

Πλέον, οι επενδυτές και αναλυτές περιμένουν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας από την ομιλία του διοικητή της Mervyn King στις 15 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της παρουσίασης των προβλέψεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα