Αύξηση της απασχόλησης το 2013

Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων σε σχέση με τις απολύσεις καταγράφηκε το 2013 στο σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας. Παράλληλα, παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οι απολύσεις ενώ παρατηρείται έκρηξη των μορφών ευέλικτης εργασίας. Σύμφωνα με υπουργείο Εργασίας το 2013 οι νέες θέσεις εργασίας ήταν αυξημένες κατά 127,679 σε σχέση με τις απολύσεις, οι οποίες πάντως ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Ωστόσο το υπουργείο επισημαίνει ότι στην αύξηση των καταγεγραμμένων θέσεων εργασίας συνέβαλαν

τα νέα αυξημένα πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία που αγγίζουν τα 10.550 ευρώ για κάθε παράνομα απασχολούμενο.

Πάντως το Υπουργείο υποστηρίζει ότι το περασμένο έτος ήταν η χρονιά με το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων από το 2001.

Εν τω μεταξύ, εξαιρετικά αυξημένες ήταν οι συμβάσεις για εκ περιτροπή και μερική απασχόληση, που ανήλθαν στις 480.358 -με τις συμβάσεις πλήρους εργασίας να ανέρχονται στις 560.546. Επιπλέον 3.837 συμβάσεις πλήρους εργασίας μετατράπηκαν σε ευέλικτης μορφής, είτε με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων είτε με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Οι απολύσεις πλήττουν κυρίως την ηλικιακή ομάδα από 45 έως 64 ετών, ενώ υψηλός είναι και ο αριθμός των απομακρύνσεων για την ηλικιακή ομάδα από 30 ως 44 ετών.

Επιπλέον μόνο τον Δεκέμβριο υπεγράφησαν 10 επιχειρησιακές συμβάσεις που καλύπτουν 2.848 εργαζόμενους με μειώσεις μισθών εως και 30,7%.Το πλέον θετικό ισοζύγιο προσλήψεων καταγράφεται στους υπαλλήλους γραφείου και στον κλάδο εστίασης.

Επιμέλεια: Δημήτρης Κωστάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα