Εκμετάλλευση της Κοιλάδας του Ιορδάνη

Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται συστηματικά τους υδάτινους πόρους στην Κοιλάδα του Ιορδάνη για τους εβραίους εποίκους στη Δυτική Οχθη σε βάρος των Παλαιστινίων, αποκαλύπτει έκθεση της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem.

    "Το Ισραήλ έχει εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς μαζικής εκμετάλλευσης των υδάτων στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και του τομέα που βρίσκεται βόρεια της Νεκράς Θάλασσας. Η εκμετάλλευση αυτή είναι πολύ πιο εντατική από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Δυτικής Όχθης
και δείχνει την πρόθεση του Ισραήλ να προσαρτήσει de facto την περιοχή αυτή", υπογραμμίζεται στην έκθεση.

    "Το Ισραήλ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των υδάτινων πόρων της περιοχής και έχει προχωρήσει σε εκτροπή των υδάτων προς όφελος των εβραϊκών καλλιεργειών" παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο το οποίο απαγορεύει την εκμετάλλευση από μια δύναμη κατοχής των φυσικών πόρων των κατεχομένων εδαφών, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

    Σύμφωνα με την B'Tselem, περίπου 9.400 εβραίοι έποικοι που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή εκμεταλλεύονται, για τις αγροτικές τους καλλιέργειες, το ένα τρίτο των υδάτινων πόρων που αναλογεί στα 2,5 εκατομμύρια Παλαιστινίους οι οποίοι ζουν στην περιοχή.

    "Λόγω της έλλειψης νερού, οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να παραμελούν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να στρέφονται σε λιγότερο αποδοτικές καλλιέργειες", προστίθεται στην έκθεση.

    Η B'Tselem παρέδωσε την έκθεση στο ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο αρνήθηκε κάθε σχόλιο για το θέμα αυτό.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πρόσφατα πως οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις ασφαλείας που θα προβλέπουν την παραμονή ισραηλινών στρατευμάτων στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η ισραηλινή πλευρά.
Keywords
Τυχαία Θέματα