Εκλογή ΠτΔ ή εθνικές κάλπες;

Άρχισε η παρασκηνιακή μάχη για την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία της Δευτέρας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, που θα κρίνει την περαιτέρω πορεία της χώρας, αφού αν δεν βρεθούν οι 180 ψήφοι έρχονται εκλογές, με επικρατέστερη ημερομηνία την 25η Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση αποτιμά θετικά το αποτέλεσμα της χθεσινής δεύτερης ψηφοφορίας, λέγοντας πως η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα αποκτά νέα

δυναμική, αν και παραδέχεται ότι η εκλογή του είναι δύσκολη. Εκλογές εν μέσω πόλωσης βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, που ερμηνεύει το αποτέλεσμα ως άλλη μια ήττα της κυβέρνησης, ενώ στελέχη του σημειώνουν ότι θα κυριαρχήσει η κινδυνολογία με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Δρομολογούνται ήδη εν τω μεταξύ εκλογικές συμμαχίες. Ραντεβού μετά την τρίτη ψηφοφορία θα έχουν Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης, εν μέσω πάντως ενστάσεων στο εσωτερικό των κομμάτων τους, κυρίως της ΔΗΜΑΡ, όπου στελέχη τονίζουν τον κίνδυνο απορρόφησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαι Μαρξιστής. Η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μαρξιστές» δήλωσε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος, Γιάννης Μηλιός, σε συνέντευξή του στον Guardian. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν ήταν ποτέ οπαδός του «μαρξισμού σοβιετικού τύπου». Ο κ. Μηλιός καθησυχάζει, λέγοντας πως ό,τι και να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, αυτό «θα γίνει υπό το πρίσμα ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη».

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η εκλογική συνεργασία του Ποταμιού με τους Μεταρρυθμιστών. Στις 12.00 ο Σταύρος Θεοδωράκης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου έξω από το κτίριο της παλιάς Βουλής παρουσία του Σπύρου Λυκούδη.

“Εκλογές τον Φεβρουάριο και ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία” βλέπουν οι Financial Times, σημειώνοντας πως η ευάλωτη οικονομική ανάπτυξη διακυβεύεται εάν η αριστερή κυβέρνηση επιλέξει να συγκρουστεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

“Οι Ελληνες είναι σε κατάσταση πολιορκίας -Ουδείς γνωρίζει το μέλλον τους”αναφέρει σήμερα η Wall Street Journal: Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, “όλα οδηγούν σε πρόωρες εκλογές και άπαντες στην Ελλάδα κάνουν κράττει. Το χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση αναμονής, ενώ όσοι χρωστούν σε τράπεζες και εφορία αποφεύγουν να πληρώσουν τώρα, προσδοκώντας πως με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα έχουν τη δυνατότητα καλύτερης διαπραγμάτευσης”, όπως αναφέρεται.

“Ο Σαμαράς προσπαθεί να φοβίσει, αλλά κανείς δεν τον ακούει”, αναφέρει σήμερα το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας: “Φωνή βοώντος εν τη ερήμω της χώρας. Ή, μήπως, ουρλιαχτό ενός λύκου που ουδείς πλέον του δίνει σημασία; Οι πολιτικές μανούβρες του Αντώνη Σαμαρά για να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές, πέφτουν στο κενό και δεν βρίσκουν ανταπόκριση στους μουδιασμένους, από τα χρόνια της αναταραχής, Έλληνες”. “Εκλογές τον Φεβρουάριο και ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία” βλέπουν οι Financial Times, σημειώνοντας πως η ευάλωτη οικονομική ανάπτυξη διακυβεύεται εάν η αριστερή κυβέρνηση επιλέξει να συγκρουστεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Στη δημοσιότητα δόθηκε μεταφρασμένο στα ελληνικά το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Μαΐου, 181 σελίδων, και παρατίθενται οι «εκκρεμότητες» που φέρνουν νέα μέτρα ή παρεμβάσεις στην οικονομία. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως η συνταξιοδοτική δαπάνη βρίσκεται στο 17% του ΑΕΠ και παραμένει μία από τις υψηλότερες στην ΕΕ, ενώ ακολουθεί δέσμευση για περιορισμό της και θέσπιση στενών δεσμών μεταξύ των εισφορών και των παροχών σε όλα τα ταμεία, ώστε να διασφαλιστεί αναλογιστική δικαιοσύνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα