Έκκληση να μην εκτελέσουν τον προγραμματιστή

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τις ιρανικές αρχές να μην εκτελέσουν τον Σαΐντ Μαλεκπούρ, έναν Ιρανό ο οποίος ζει στον Καναδά, μετά την επικύρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν της καταδίκης του σε θάνατο επειδή ένα πρόγραμμα που σχεδίασε χρησιμοποιήθηκε από έναν πορνογραφικό ιστότοπο.

"Το Ιράν δεν πρέπει να εκτελέσει έναν προγραμματιστή που έχει καταδικαστεί σε θάνατο επειδή ένα από τα προγράμματά του χρησιμοποιήθηκε, χωρίς εκείνος να το γνωρίζει, για να στείλει

εικόνες πορνογραφικού περιεχομένου", επισημαίνει η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία το ιρανικό Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την καταδίκη σε θάνατο του Μαλεκπούρ για "προσβολή του Ισλάμ" και η ποινή του μπορεί να εφαρμοστεί ανά πάσα στιγμή.

Η Τεχεράνη δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής αυτή την πληροφορία.

Σύμφωνα με την Σαντί Σαντρ, μία ιρανή δικηγόρο που ζει στον Καναδά και βρίσκεται σε επαφή με την αδερφή του Μαλεκπούρ, το Ανώτατο Δικαστήριο αν και είχε ακυρώσει την καταδίκη του τον προηγούμενο Ιούνιο, τελικά αυτή την εβδομάδα την επικύρωσε.

Ο Σαΐντ Μαλεκπούρ, προγραμματιστής 36 ετών, καταδικάστηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2010 στην εσχάτη των ποινών αφού κρίθηκε ένοχος για "τη δημιουργία (του προγράμματος) και τη φιλοξενία ιστοτόπων για ενήλικές", "υποκίνηση κατά του καθεστώτος" και "προσβολή του Ισλάμ", σύμφωνα με τους συγγενείς του.

Η καναδική κυβέρνηση έχει διαμαρτυρηθεί στο Ιράν για την απόφαση αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα