Στήριξη στις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να επεκτείνει τη χρήση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν θέλει καν να εξετάσει ένα σενάριο χρεοκοπίας της χώρας, κάτι που άλλωστε αποκλείει και η ελληνική κυβέρνηση. "Εγκρίναμε την επέκταση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες

και θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες και έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για τον ELA, είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ερωτηθείς για το χρονικό όριο της χρηματοδότησης μέσω του έκτακτου μηχανισμού. "Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση και σε όλες τις ερωτήσεις είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και στις διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης".

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε εξάλλου ότι η έκθεση της κεντρικής τράπεζας στην Ελλάδα έχει φτάσει τα 110 δισ. ευρώ που είναι το υψηλότερο μέγεθος στην Ευρωζώνη.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε: "Δεν θέλω καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και άλλωστε, με βάση τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση".

Ερωτηθείς εξάλλου για την πιθανότητα επιβολής haircuts στην Ελλάδα για το χρέος που χρησιμοποιείται ως ενέχυρο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι αυτό αναφέρθηκε, αλλά δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ταυτόχρονα ότι η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αφαιρέσει τη ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων όταν διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, το Δ.Σ. θα επανεξετάσει την πιθανότητα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα εξετάσει την επαναφορά της ρήτρας εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων.

Επανέλαβε ταυτόχρονα ότι η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που βασίζεται σε κανονισμούς.

Εν τω μεταξύ, η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διακόπηκε για λίγο σήμερα όταν μια νεαρή γυναίκα ανέβηκε στο πόντιουμ.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα