Έφυγε ο «Μέτοικος»

Πέθανε το πρωί σε ηλικία 79 ετών ο Ζορζ Μουστακί. Ο τραγουδιστής και συνθέτης, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και πέθανε στη Νίκαια της Γαλλίας, είχε γιορτάσει τα γενέθλιά του στις 3 Μαΐου. Το αρχικό όνομά του ήταν Γιουσέφ Μουστακί.Η είδηση του θανάτου του είναι πρώτο θέμα σε όλα τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης. «Έχω γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια και έτσι έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι ελληνικό

έφεραν και έσπειραν οι Πτολεμαίοι στη γενέτειρά μου. Είμαι Έλληνας από πατέρα, μητέρα και παππού, με ρίζες στη Μικρά Ασία, τα Ιωάννινα, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα. Η Αλεξάνδρεια, αν και μου χάρισε τον κοσμοπολιτισμό των Πτολεμαίων, με απομάκρυνε από την ελληνικότητά μου», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

Όπως είχε πει, «η Αίγυπτος ζούσε τότε σ' ένα κοσμοπολίτικο, πολύγλωσσο παζάρι. Οι άνθρωποι επικοινωνούσαν σε πολλές γλώσσες - αραβικά, αγγλικά, γαλλικά. Η Αλεξάνδρεια με άνοιξε στον κόσμο... Οι πρόγονοί μου μιλούσαν όλοι ελληνικά. Η θεία μου η Ροζάντι μέχρι τα πέντε χρόνια της αρνιόταν να μιλήσει, έως τη μέρα που ήρθαν στο σπίτι συγγενείς από την Ιταλία. Από τότε, η θεία άρχισε να μιλάει, αλλά μόνο στα ιταλικά. Έτσι, εξαιτίας της επιλεκτικής αλαλίας της θείας μου, τα ελληνικά απαγορεύτηκαν στην οικογένειά μου και η γλώσσα του Δάντη έγινε η μητρική μου γλώσσα»"

Το 1951 πήγε στο Παρίσι και εντυπωσιάστηκε από τον τραγουδοποιό Ζωρζ Μπρασέν (Georges Brassens) σε τέτοιο βαθμό ώστε άλλαξε το όνομά του από «Γιουσέφ» σε «Ζωρζ». Ο Μουστακί παντρεύτηκε πολύ νέος, σε ηλικία 20 ετών, και έχει μια μεγάλη οικογένεια, που μέλη της ζουν σε Γαλλία, Ισραήλ, Βραζιλία και Βενεζουέλα.

Ο Μουστακί τραγούδησε σε πολλές γλώσσες, όπως γαλλικά, ιταλικά, ελληνικά, πορτογαλικά, ισπανικά, αγγλικά και αραβικά τραγούδια του έχουν ρομαντικό ύφος και οι στίχοι του είναι ποιητικοί. Οι μελωδίες του είναι απλές και εύκολα αφομοιώσιμες από το κοινό.

Εκτός από τον ίδιο, τα τραγούδια του έχουν τραγουδήσει σπουδαίοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες, όπως η Εντίθ Πιάφ (μεταξύ άλλων το περίφημο: Μιλόρντ - Milord), η Δαλιδά (όπως τη μεγάλη επιτυχία: Τζίτζι λ' αμορόζο - Gigi l'amoroso), η Μπαρμπαρά (Barbara), η Μπριζίτ Φοντέν (Brigitte Fontaine), ο Χέρμπερτ Παγκανί (Herbert Pagani), η Φρανς Γκαλ (France Gall) και η Σίντι Ντανιέλ (Cindy Daniel).

Τη δεκαετία του '60 μετέφρασε στα γαλλικά και τραγούδησε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη. Έτσι ξανασυνδέεται με την ελληνική του ρίζα και το 1966 επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά. Αργότερα θα πει πολλά τραγούδια του Χατζιδάκη, μεταξύ άλλων την "Πορνογραφία".

Το 1970 πρωταγωνίστησε με το Μίκη Θεοδωράκη στην ταινία μικρού μήκους (διάρκειας 20΄) του Ροβήρου Μανθούλη: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΟ» («NOUS SOMMES DEUX»), στην οποία τραγουδά στα γαλλικά τα τραγούδια που είχε γράψει στη φυλακή ο Μίκης.

Στην Ελλάδα έγιναν μεγάλες επιτυχίες τα τραγούδια του:
«Ο Μέτοικος», το οποίο τραγούδησε το 1971 ο Γιώργος Νταλάρας.
«Μεσόγειος», που ερμήνευσε το 1973 η Βίκυ Μοσχολιού.

Τα δύο αυτά τραγούδια μαζί με άλλα, σε ελληνική απόδοση του Δημήτρη Χριστοδούλου, ερμήνευσε το 1979 ο Αντώνης Καλογιάννης.

Αντώνης Καλογιάννης: «Έφυγε μια ήρεμη δύναμη»

Φίλοι από την εποχή της δικτατορίας ο τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης και ο Ζορζ Μουστακί που έφυγε σήμερα από τη ζωή συνεργάστηκαν πριν λίγα χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής, όταν το 2007 ο Αντώνης Καλογιάννης γιόρτασε τα σαράντα του χρόνια στο ελληνικό τραγούδι.Τότε ο Γάλλος συνθέτης ήρθε στην Αθήνα για να τιμήσει τον συνάδελφο και φίλο του στη συναυλία.

Ο Έλληνας τραγουδιστής δήλωσε ιδιαίτερα λυπημένος για τον χαμό του καλού του φίλου και δήλωσε σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Πιστεύω απόλυτα, όπως όλοι μας, ότι έφυγε ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, έφυγε μια ήρεμη δύναμη. Ένας άνθρωπος που έγραφε έναν εκπληκτικό στίχο και μια ωραία μελωδία, απλή, λιτή χωρίς μεγάλες ορχήστρες. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που τον γνώρισα και τραγούδησα δικά του τραγούδια. Πέραν ότι ήταν φίλος μου, καθώς γνωριζόμαστε από την περίοδο της δικτατορίας στο Παρίσι, ξέρω ότι η μεγάλη του αγάπη ήταν η Ελλάδα. Αν και γεννημένος στην Αίγυπτο και ζούσε πολλά χρόνια στο εξωτερικό, είχε πολύ αγάπη για την Ελλάδα. Αγαπούσε το καλό φαγητό, τα ταξίδια, ενώ παρακολουθούσε και τα πολιτικά γεγονότα της Ελλάδας από κοντά. Έφυγε από την παρέα των ζωντανών ανθρώπων ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος που αγαπούσε πολύ τους Έλληνες και καθετί ελληνικό. Πιστεύω ότι καθετί προοδευτικό και όμορφο, ήταν και δικό του».

Πηγή: wikipedia, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα