Ευκαιρία για αλλαγή η συμφωνία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μια ευκαιρία από την οποία αξίζει κανείς να επωφεληθεί και προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοθέτημα εμποδίσει την επιτυχή εφαρμογή της.

Ο Ομπάμα, ο οποίος έκανε δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο, υπογράμμισε πως με τη συμφωνία κλείνει κάθε δρόμος που θα μπορούσε να πάρει το Ιράν για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η συμφωνία οικοδομήθηκε πάνω στην επαλήθευση, όχι την εμπιστοσύνη, τόνισε προσθέτοντας ότι θα ήταν "ανεύθυνο" να απορριφθεί.

Ο

Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η συμφωνία δεν επιλύει όλες τις διαφορές ανάμεσα στη χώρα του και το Ιράν και επισήμανε πως η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα θέματα.

Παρά τις διαφορές αυτές, ο Ομπάμα δήλωσε πως η συμφωνία είναι μια ευκαιρία για αλλαγή στην περιοχή.

Επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια του Ισραήλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου έχει κατ' επανάληψη εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Ομπάμα είπε στον Ισραηλινό ηγέτη ότι ο υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ θα μεταβεί στο Ισραήλ εντός της επόμενης εβδομάδας. Υπογράμμισε επίσης ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε "δεν μειώνει τις ανησυχίες μας όσον αφορά την υποστήριξη του Ιράν στην τρομοκρατία και τις απειλές απέναντι στο Ισραήλ".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν χαιρέτισε σήμερα την "ιστορική" συμφωνία που επιτεύχθηκε για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι μπορεί "να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή και πέρα από αυτήν".

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο Μπαν συγχαίρει τους διαπραγματευτές για την αποφασιστικότητά τους και "θαυμάζει το κουράγιο των ηγετών που ενέκριναν τη συμφωνία".

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως οι έξι δυνάμεις που κατέληξαν σε συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του έκαναν μία στέρεη επιλογή υπέρ της σταθερότητας και της συνεργασίας.

"Ο κόσμος μπορεί τώρα να βγάλει έναν αναστεναγμό ανακούφισης", ανέφερε ο Πούτιν σε μία δήλωση που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

"Παρά τις προσπάθειες να δικαιολογηθούν τα σενάρια που βασίζονταν στην ισχύ, οι διαπραγματευτές έκαναν μία στέρεη επιλογή υπέρ της σταθερότητας και της συνεργασίας".

Ο Πούτιν πρόσθεσε πως η συμφωνία θα βοηθήσει τη ρωσο-ιρανική συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

"Ο Θεός εισάκουσε τις προσευχές του ιρανικού λαού", δήλωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαιρετίζοντας τη συμφωνία της Βιένης για το πυρηνικό ιρανικό πρόγραμμα έπειτα από διαπραγματεύσεις δέκα ετών, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση, κάνοντας λόγο για ένα σημείο εκκίνησης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα