ΕΕ: Προσφυγή στον ΠΟΕ κατά της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφύγει σήμερα για πρώτη φορά κατά της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αμφισβητώντας το ανακυκλούμενο τέλος που έχει επιβάλει η Μόσχα στις εισαγωγές αυτοκινήτων, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών.

«Δώσαμε στη Ρωσία προθεσμία έως την 1η Ιουλίου για να άρει αυτά τα ανακυκλούμενα τέλη και δεν το έπραξε, επομένως αυτός είναι ο λόγος που προσφύγαμε στον ΠΟΕ. Ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα θα μπορεί να λυθεί

γρήγορα. Είναι σημαντικό η Ρωσία, ως μέλος του ΠΟΕ, να ακολουθεί τους κανόνες για το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η διαμάχη σημειώνεται λιγότερο από ένα χρόνο μετά την υπογραφή από τη Ρωσία των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου και ως συνέχεια επανειλημμένων προειδοποιήσεων από τις Βρυξέλλες για τη μη συμμόρφωση της Μόσχας με αυτούς. Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αναμένεται να ακολουθήσουν την ΕΕ στη συνεδρίαση του ΠΟΕ την Πέμπτη και να εκφράσουν ανησυχίες σχετικά με τη μη συμμόρφωση της Ρωσίας με τους κανόνες.

Η μείωση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων ήταν μείζον θέμα στις 18χρονες διαπραγματεύσεις της Ρωσίας για την ένταξή της στον ΠΟΕ. Η Μόσχα συμφώνησε σε αυτό, αλλά η κριτική που ασκείται είναι ότι με το ανακυκλούμενο τέλος - το οποίο εισπράττεται κατά την εισαγωγή των αυτοκινήτων - ουσιαστικά ακύρωσε τη μείωση των δασμών. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για τις Βρυξέλλες, επειδή η Ρωσία εξελίσσεται στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης σε λίγα χρόνια, αντί της Γερμανίας, προσφέροντας μία προσοδοφόρο πηγή εσόδων για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν πληγεί από την ύφεση.

Η Ρωσία προειδοποίησε στο παρελθόν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι και αυτή έχει από την πλευρά της ανησυχίες για πολιτικές της ΕΕ, υπονοώντας ότι μπορεί να αντεπιτεθεί με άλλη προσφυγή στον ΠΟΕ, αν η ΕΕ την εναγάγει ενώπιον του Οργανισμού. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, η Ρωσία έχει χρόνο 60 ημερών για να ικανοποιήσει τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με το τέλος στα αυτοκίνητα, αλλάζοντας ή εξηγώντας την πολιτική της. Μετά το διάστημα αυτό, η ΕΕ μπορεί να ζητήσει από τον ΠΟΕ να αποφανθεί για το θέμα, κάτι που μπορεί να αναγκάσει τη Μόσχα να αλλάξει τους κανόνες ή να αντιμετωπίσει εμπορικές κυρώσεις. Αξιωματούχοι της ΕΕ και της Ρωσίας αρνήθηκαν να κάνουν σχόλια για το θέμα, το οποίο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα