Ε.Ε: «Ναι» στην προληπτική γραμμή στήριξης

«Ναι» στην προληπτική γραμμή στήριξης, «ίσως» στην ελάφρυνση του χρέους, λένε οι Βρυξέλλες στην Αθήνα. Στην απογευματινή συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο ενώ αναμένονται αποφάσεις για τα θέματα που θα πρέπει να κλείσουν στην τρέχουσα
αξιολόγηση από την τρόικα και εκείνα που μετατίθενται για τον επόμενο χρόνο. Στόχος της κυβέρνησης η δημιουργία μιας ενισχυμένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, ενώ αναμένεται να αποφασιστεί μια ενδιάμεση περίοδος 6 έως 12 μηνών περιορισμένης εποπτείας από την ΕΕ και ΔΝΤ και αξιολόγηση βάσει ενός μικρότερου αριθμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου η Ευρωζώνη επανεξετάζει το αν η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετη ανακούφιση χρέους, καθώς οι μεταρρυθμίσεις και οι βελτιωμένες προοπτικές έχουν αλλάξει τα αριθμητικά δεδομένα, όμως αυτό θα κριθεί από τη νέα ανάλυση βιωσιμότητά του. Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν πως το θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους «παραμένει στο τραπέζι» ακόμα κι αν επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Χωρίς σοβαρές αλλαγές στη ρύθμιση του χρέους και επενδυτική ένεση,
το χρέος αυτή την στιγμή δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο”, τόνισε ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος. Αναφερόμενος στο δημοσίευμα του Ρόιτερς είπε ότι δεν αποκλείεται να σηματοδοτεί στροφή της Γερμανίας σε σχέση με το ελληνικό χρέος

«Οι αντιλαϊκές πολιτικές θα συνεχίσουν να ισχύουν, παρά την πρόθεση της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο», τόνισε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως είπε, ακόμα και μετά το τέλος του μνημονίου, η χώρα θα βρίσκεται σε διαρκή επιτήρηση από τους δανειστές, ενώ πρόσθεσε πως δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

“Η νέα συμφωνία θα είναι τύπου μνημονίου, θα έχει επαχθή μέτρα ανεξάρτητα από την ονομασία που θα της δοθεί”, υποστήριξε μέσω του ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Συνεχίζει τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Στις 2 παρά τέταρτο θα δεχθεί τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.
Keywords
Τυχαία Θέματα