ΕΕ: «Μη συνετή» η απόφαση του Ισραήλ για την Αν. Ιερουσαλήμ

H Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να «επανεξετάσει επειγόντως» τα σχέδιά του να επιταχύνει την ανέγερση 1.000 κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κρίνοντας ότι πρόκειται για «μια απόφαση ελάχιστα συνετή και άκαιρη».

«Έχουμε ενημερωθεί για τις πληροφορίες σχετικά με την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην επέκταση των εποικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη», δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Ζητήσαμε διευκρινίσεις
και λεπτομέρειες» προσέθεσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

«Εάν επιβεβαιωθεί η απόφαση αυτή, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από το να καταδικάσουμε την απόφαση αυτή που είναι ελάχιστα συνετή και άκαιρη» συνέχισε η ίδια καλώντας το Ισραήλ να «επανεξετάσει επειγόντως» την απόφαση αυτή.

«Η απόφαση αυτή θα έθετε για μία ακόμη φορά υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση του Ισραήλ σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

«Το μέλλον των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ εξαρτάται από τη δέσμευση του Τελ Αβίβ για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης και μιας λύσης που θα βασίζεται στη (συνύπαρξη των) δύο Κρατών» επέμεινε η Κοτσίγιαντσιτς.

Στο μεταξύ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανακοίνωσε σήμερα ότι το αίτημα για την ένταξη της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) είναι έτοιμο, όπως και μία προσφυγή για εγκλήματα πολέμου εναντίον του Ισραήλ.

«Δεν απομένει παρά ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς να υπογράψει το αίτημα ένταξης» στο ΔΠΔ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Αστίγιεχ.

«Η προσφυγή για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Ισραηλινοί είναι έτοιμη προκειμένου να κατατεθεί στο δικαστήριο της Χάγης» προσέθεσε ο ίδιος.

«Τα βασικότερα εγκλήματα εναντίον των οποίων θα προσφύγουν οι Παλαιστίνιοι είναι ο εποικισμός και η κατοχή, όπως και εγκλήματα πολέμου» δήλωσε ο Αστίγιεχ.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης τα εγκλήματα που διέπραξαν, σύμφωνα με εκείνον, οι Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια των 3 επιθέσεων που εξαπέλυσαν στη Λωρίδα της Γάζας το 2008-2009, το 2012 και το καλοκαίρι του 2014.

«Η παλαιστινιακή ηγεσία έχει ορίσει ως πρώτο βήμα την παρουσίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός σχεδίου ψηφίσματος που θα αξιώνει τον τερματισμό της κατοχής (των Ισραηλινών) σε διάστημα 2 ή 3 ετών» επισήμανε, ενώ τόνισε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του αμερικανικού Κογκρέσου, την 4η Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα