ΕΕ: Ελαστικότερη δημοσιονομική πειθαρχία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συμφωνήσουν αύριο σύμφωνα με το προσχέδιο των κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής ότι θα αξιοποιήσουν πλήρως την ευελιξία που τους προσφέρει το δημοσιονομικό σύμφωνο και το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνεται υπόψη η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όταν γίνεται αποτίμηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η απόφαση αυτή, εάν εγκριθεί χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις, θα αποτελέσει επιτυχία για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος πιέζει για να υπάρξει μια

πιο χαλαρή ερμηνεία και εφαρμογή των κανόνων ώστε η Ιταλία να σημειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς τους οποίους δεν θα είναι σε θέση να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της.

Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να θέσει σε ψηφοφορία την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας ένα συμβιβασμό με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αισιόδοξος για την εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα θα ενισχύσει τον ευρωπαικό προσανατολισμό για ανάπτυξη η οποία -όπως είπε-είναι απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα