«Έχουν πέσει έξω οι εκτιμήσεις»

Παραδοχή αδυναμίας να εκτιμηθεί το έλλειμμα και η μαύρη τρύπα στα έσοδα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη. Μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε ότι έχουν πέσει έξω οι εκτιμήσεις όλων των βασικών οικονομικών μεγεθών, ενώ τάχθηκε υπέρ της διεκδίκησης περισσότερων χρημάτων για την Ελλάδα μέσω της νέας δανειακής σύμβασης, προκειμένου να ακολουθήσει η χώρα πιο αργή δημοσιονομική προσαρμογή και να μην χρειαστούν νέα

μέτρα. «Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της, πάντα με την απαιτούμενη ευαισθησία προκειμένου να μην θιχθούν άλλο αυτοί που έχουν ήδη θιχθεί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σαχινίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ), για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων μετά τη «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011,  παραδέχθηκε πως «υπάρχει ύφεση που έχει επηρεάσει τα ασφαλιστικά και φορολογικά έσοδα» και θεώρησε φυσικό να σημειώνονται αποκλίσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και των πολιτικών εξελίξεων που υπήρξαν το φθινόπωρο.

Ο ίδιος έκρινε πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί το τελικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2011, και σε κάθε περίπτωση (όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις) προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων. Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δήλωσε σύμφωνος με όποιον θεωρεί αναγκαία μια ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή στο πλαίσιο της νέας δανειοδοτικής σύμβασης, υπενθυμίζοντας ωστόσο την πάγια εκτίμησή του, πως μια τέτοια επιλογή προϋποθέτει πόρους για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας στο μεσοδιάστημα.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, διαπίστωσε από τις απαντήσεις του κου Σαχινίδη, πως δεν αποκλείεται η λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων το 2012, πέραν εκείνων των ψηφισμένων με τον κρατικό Προϋπολογισμό - και αξίωσε από την κυβέρνηση, να στραφεί πλέον στην εξοικονόμηση πόρων, με μέτρα όπως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα