Εμπλοκή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για το PSI

Δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων για τo PSI σήμερα στην Φρανκφούρτη και στο "παιχνίδι" των επιχειρημάτων μπήκε η 6η δόση και το ΔΝΤ. Οι τράπεζες αυξάνουν τις πιέσεις τους προκειμένου να βελτιωθεί η... ανταποδοτικότητα της αποδοχής εκ μέρους τους του όρου της "οικειοθελούς συμμετοχής," με μεγαλύτερα επιτόκια και εγγυήσεις στα νέα
ομόλογα, που θα καλύπτουν όλες τις εκδοχές της ανταλλαγής.

Πληροφορίες από την Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι από την πλευρά του Ινιστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) οι "νέοι όροι" (μεγαλύτερα επιτόκια και αυξημένη χρήση εγγυήσεων) παζαρεύονται βάζοντας έμμεσα στο τραπέζι το "χαρτί" της καθυστέρησης της συμφωνίας η οποία είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με την διαθεσιμότητα του ΔΝΤ να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες το πολιτικό σκέλος της διαβεβαίωσης για την τήρηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχει πλέον ουσιαστικά ξεπεραστεί, καθώς ο κ. Παπαδήμος θα διατυπώσει μια συνολική επιστολή την οποία θα συνυπογράφουν Παπανδρέου και Σαμαράς, χωρίς να χρειάζεται έτσι να εμπλακεί ο κάθε ένας εκ των δύο από μόνος του στην διαδικασία.

Το πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στην διαδικασία του PSI στο οποίο η πλευρά των τραπεζών ασκεί μεγάλες πιέσεις για να "βελτιώσει την ανταποδοτικότητα της οικειοθελούς συμμετοχής" βάζοντας στο τραπέζι την παράμετρο του ΔΝΤ, το οποίο προϋποθέτει τους όρους του PSI για να κρίνει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για το επόμενο 12μηνο και έτσι να δώσει το ΟΚ για την εκταμίευση της 6ης δόσης! Σύμφωνα με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν αποκλείεται μια κατ΄ αρχήν συμφωνία πριν από το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα κριθούν σε καθοριστικό βαθμό την άλλη εβδομάδα.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα