Δυσαρέσκεια ΗΠΑ για το χρονοδιάγραμμα της χούντας της Ταϊλάνδης

Οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για ταχεία διεξαγωγή εκλογών στην Ταϊλάνδη, όπου ο αρχηγός της χούντας που ανέλαβε την εξουσία μέσα στην εβδομάδα ανακοίνωσε ότι καμιά εκλογική διαδικασία δεν θα οργανωθεί πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος και αφού θα έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ένα «συμβούλιο μεταρρυθμίσεων».

Η ανακοίνωση της Μπανγκόκ προκάλεσε την οργή της Ουάσινγκτον και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέγκελ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή, αντέδρασε έντονα ζητώντας τη διενέργεια εκλογών σε σύντομο χρόνο

και καλώντας τη χούντα να απελευθερώσει άμεσα όσους συνέλαβε στη διάρκεια του πραξικοπήματος.

«Ζητούμε αμέσως από τις βασιλικές ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης να απελευθερώσουν τους κρατουμένους τους, να τερματίσουν τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και να αποκαταστήσουν αμέσως τη λαϊκή εξουσία με τη διεξαγωγή γρήγορα ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», δήλωσε ο κ. Χέιγκελ στη διάρκεια του φόρουμ Shangri-la Dialogue για την ασφάλεια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη.

«Οι δημοκρατίες είναι οι στενότεροι φίλοι μας», σημείωσε ο κ. Χέιγκελ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη στρατιωτική τους δέσμευση και βοήθεια στην Ταϊλάνδη.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία της με το στρατιωτικό καθεστώς στη Μπανγκόκ, μέσω δηλώσεων της υπουργού Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ. «Σύμφωνα με τις ανησυχίες μας, η Αυστραλία περιορίζει τη συνεργασία με την ταϊλανδική στρατιωτική ηγεσία», τόνισε.

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία στην Ταϊλάνδη στις 22 Μαΐου και έθεσε υπό κράτηση πολλούς πολιτικούς.

«Οδικός χάρτης προς τις εκλογές»

Ο στρατηγός Πραγιούθ Τσαν-ότσα, με τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος, διευκρίνισε την ατζέντα του που θα έχει διάρκεια ένα χρόνο και τρεις μήνες προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Ο «οδικός χάρτης» προβλέπει ένα «πρώτο στάδιο» δύο έως τριών μηνών για την εθνική «συμφιλίωση» στη χώρα, που έχει διχαστεί μεταξύ των οπαδών και των επικριτών του Θακσίν Σιναουάτρα, του εκατομμυριούχου που έγινε πρωθυπουργός και ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006.

Έκτοτε προσκείμενοι στον κ. Σιναουάτρα συνέχισαν να κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της χώρας, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των φιλοβασιλικών παραδοσιακών ελίτ, μεταξύ των οποίων και του στρατού, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Το «δεύτερο στάδιο» θα επιτρέψει τη θέσπιση «μεταρρυθμίσεων» από ένα «συμβούλιο μεταρρυθμίσεων» (μη εκλεγμένη κυβέρνηση).

Το «τρίτο στάδιο» αντιστοιχεί στη «διεξαγωγή γενικών εκλογών με απόλυτο δημοκρατικό σύστημα που θα γίνει αποδεκτό από όλες τις πλευρές», τόνισε ο στρατηγός Πραγιούθ.

Το πρόγραμμα της στρατιωτικής ηγεσίας μοιάζει πολύ με το πρόγραμμα που πρότειναν οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πέτυχαν ύστερα από επτά μήνες κινητοποιήσεων την επέμβαση του στρατού στην πολιτική κρίση προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα