ΔΝΤ για Ρουμανία

Την επιστολή πρόθεσης των ρουμανικών αρχών εξετάζει, στη σημερινή του συνεδρίαση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η επιστολή παρουσιάζει το στάδιο της εκπλήρωσης των όρων του μνημονίου οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής (MEFP) στο πλαίσιο της έβδομης και της όγδοης αξιολόγησης για τη Ρουμανία.

Πρόσφατα, στελέχη του

ΔΝΤ προειδοποίησαν ότι, η συμφωνία της Ρουμανίας με το Ταμείο βρίσκεται κοντά στη λήξη της και δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία εάν οι ρουμανικές αρχές αποτύχουν να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις του μνημονίου που σχετίζονται με θέματα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων εταιρειών μέχρι τον Ιούνιο.

Ο υπουργός, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού, Λίβιου Βοϊνέα δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων "Agerpres" πως η Ρουμανία δεν έχει αποτύχει σε κανένα στόχο, που περιλαμβάνει η συμφωνία με το ΔΝΤ.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα διαβεβαίωσε ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι δράσεις προτεραιότητας που προβλέπονται από τη συμφωνία των δύο πλευρών.

Στις 15 Μαρτίου 2013, το συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την παράταση - κατά τρεις μήνες - της συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα (stand by) με τη Ρουμανία, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013. Το ύψος της συμφωνίας είναι 3,5 δισ. ευρώ και οι πόροι μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο εάν υπάρξει περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΑΜΝΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα