Διπλωματικός «μαραθώνιος»

Κλιμακώνεται το διπλωματικό πόκερ γύρω από την κρίση στην Ουκρανία. Συνάντηση θα έχουν σήμερα στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεγκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και αρκετοί ομόλογοί τους από χώρες της Ε.Ε..Δεν υπάρχουν πάντως πληροφορίες για το αν θα γίνουν διμερείς επαφές. Επίσης σήμερα αναμένεται διάσκεψη Ρωσίας και NATO σε επίπεδο πρεσβευτών.

Για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων

στη Ρωσία, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση μέχρι την Πέμπτη οπότε και θα συναντηθούν οι ηγέτες της Ε.Ε. προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας, προειδοποιεί ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ δήλωσε στον ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν ότι πιστεύει πως η Ρωσία μπορεί να πιέσει για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, σε συντονισμό με τις άλλες πλευρές.

Στην Κριμαία βρίσκεται απεσταλμένος του ΟΗΕ, ενώ αναμένονται και αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ.

Χθες «βολές» αντάλλαξαν ΗΠΑ και Ρωσία, με τον Μπαράκ Ομπάμα να διαμηνύει στο Ρώσο ηγέτη πως «δεν ξεγελά κανέναν» με τους ισχυρισμούς του ότι τα στρατεύματα που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την Κριμαία δεν είναι ρωσικά αλλά «φιλο-ρωσικές δυνάμεις αυτοάμυνας». Με δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου απάντησε η Ρωσία ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξή του χαρακτήρισε τη χρήση στρατιωτικής βίας «ως τελευταία επιλογή». Όσον αφορά την Κριμαία, διευκρίνισε πως η Ρωσία δεν προτίθεται να την προσαρτήσει αλλά επεσήμανε ότι η χερσόνησος έχει το δικαίωμα στην αυτοκυριαρχία.

Απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία πίσω στις βάσεις και να επιτραπεί σε διεθνείς παρατηρητές να εξασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων πρότεινε ο Μπαράκ Ομπάμα στην Άγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Εξάλλου ο υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι μετέφερε κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων ενώ καταδίκασε κάθε «επιθετική ενέργεια» της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την «αντιπαράθεση» με τη Μόσχα. Όπως έγινε γνωστό σήμερα από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, η Μόσχα πούλησε ποσό ρεκόρ 11,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει το ρούβλι τη Δευτέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα