Διπλωματική πρωτοβουλία για την Ουκρανία

Στο Βερολίνο την Κυριακή θα προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση που παραμένει αμείωτη στην Ουκρανία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το επόμενο βήμα θα είναι μια ειρηνευτική σύνοδος Ρωσίας – Ουκρανίας δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης. Αισιόδοξος ότι θα επέλθει οριστική λύση ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Η
ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας ήρθε έπειτα από την επικοινωνία που είχαν σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο προέδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με αφορμή την εκ νέου επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Το Κρεμλίνο εξάλλου ανακοίνωσε ότι κορυφαίοι σύμβουλοι των προέδρων Πούτιν και Ποροσένκο, ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ και ο Μπόρις Λόζκιν, συναντήθηκαν επίσης στο Σότσι χθες, ενώ την είδηση για την τετραμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών την Κυριακή στο Βερολίνο μετέδωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή προέκυψε την Παρασκευή όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι το πυροβολικό των ενόπλων δυνάμεων έπληξε μέρος των ρωσικών τεθωρακισμένων που πέρασαν τα σύνορα.

Την είδηση διέψευσε η Ρωσία κάνοντας λόγο για φανταστικά σενάρια και τον Ρώσο υπουργό Άμυνας να αρνείται πως κομβόι με τεθωρακισμένα οχήματα πέρασε από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα θεωρήσει κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου την οποιαδήποτε ρωσική μονομερή στρατιωτική δράση προς την Ουκρανία, απειλώντας μάλιστα τη Ρωσία με νέες κυρώσεις.

Σήμερα ο Ολάντ κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ για προέτρεψε την Ουκρανία να δείξει αυτοσυγκράτηση και σύνεση στο τρόπο που διεξάγει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στανμάγιερ δήλωσε πως είναι αισιόδοξος ότι η συνάντηση στο Βερολίνο θα είναι ένα βήμα πιο κοντά προς την οριστική επίλυση της κρίσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα