Διπλωματική ένταση μεταξύ Κίνας- Ιαπωνίας

Η Κίνα καταδίκασε την σημερινή επίσκεψη δύο Ιαπώνων υπουργών σε ένα αμφιλεγόμενο μνημείο για τους νεκρούς του σινο-ιαπωνικού πολέμου, οξύνοντας περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας.

Οι σχέσεις της Κίνας με την Ιαπωνία έχουν ενταθεί τον τελευταίο μήνα μετά τη διένεξη για διαφιλονικούμενα νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, η οποία οδήγησε σε βίαιες αντιιαπωνικές διαδηλώσεις στην Κίνα και

έπληξε σοβαρά το εμπόριο των δύο χωρών.

Η επίσκεψη των υπουργών στο μνημείο Γιασουκούνι, το οποίο θεωρείται από πολλούς στην περιοχή ως σύμβολο της ιαπωνικής επιθετικότητας στην διάρκεια του πολέμου, έγινε μία ημέρα μετά την επίσκεψη σε αυτό του ηγέτη του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ιαπωνίας και ενδεχομένως επόμενου πρωθυπουργού της χώρας Σίνζο Άμπε.

Στο μεταξύ το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε σήμερα Πέμπτη ότι το κινεζικό ναυτικό θα πραγματοποιήσει αύριο κοινή άσκηση στην Ανατολική Σινική Θάλασσα με την διοίκηση αλιείας της χώρας και την υπηρεσία ναυτικής επίβλεψης.

Σκοπός της άσκησης αυτής είναι "η αποτελεσματική διατήρηση της εδαφικής κυριαρχίας της Κίνας και των ναυτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της".

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας επιδεινώθηκαν το Σεπτέμβριο όταν η Ιαπωνία αγόρασε ορισμένα από τα ακατοίκητα νησιά Ντιαογιου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα