Διπλωμάτες με τη Συρία στο «τραπέζι»

Διπλωμάτες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα) θα συναντηθούν σήμερα στην Νέα Υόρκη για να συζητήσουν για το σχέδιο απόφασης που συντάχθηκε από τους Δυτικούς για την καταστροφή του χημικούοπλοστασίου της Συρίας βάσει μιας αμερικανορωσικής συμφωνίας, δήλωσε μια Αμερικανίδα αξιωματούχος.

"Σήμερατα

πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα) θα έχουν συνάντηση για να συζητήσουν το κοινό σχέδιο απόφασης (που προτάθηκε από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και τη Γαλλία) στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας", ανέφερε η Έριν Πέλτον, εκπρόσωπος της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, σε ηλεκτρονικό της μήνυμα.

"Σε σεβασμό προς την ακεραιότητα αυτών των διαπραγματεύσεων, δεν θα ανακοινώσουμε λεπτομέρειες της σημερινής συνάντησης ή του σχεδίου απόφασης", πρόσθεσε η ίδια.

Έκκληση Μπαν για δράση

Παράλληλα,ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσειαπό τους παγκόσμιους ηγέτες να ενεργήσουν για να σταματήσει η χρήση χημικών όπλων στη συριακή σύγκρουση.

"Θααπευθύνω μια ισχυρή έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες κατά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για δράση" στην Συρία, δήλωσε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να προβλέπει μια αποτελεσματική επιβολή.

Βάσειτων ευρημάτων ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από την χρήση χημικώνόπλων τον περασμένο μήνα στα περίχωρα της Δαμασκού, ο Μπαν ζήτησε επίσης να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αυτοί που ευθύνονται για τιςεπιθέσεις αυτές.

Η συριακή αντιπολίτευση

Απότην δική του πλευρά, ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμαντ Τζάρμπα ζήτησε σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απαγορεύσει στο καθεστώς της Δαμασκού την χρήση της πολεμικής του αεροπορίας, των πυραύλων, του πυροβολικού και των χημικών του όπλων σε μια απόφαση του διεθνούς οργανισμού η οποία θα πρέπει να ληφθεί βάσει του Κεφαλαίου 7, το οποίο προβλέπει την προσφυγή στην βία.

Οτερματισμός των "σφαγών Σύρων μπορεί να γίνει μόνον σταματώντας την πολεμική μηχανή του καθεστώτος και απαγορεύοντάς του να χρησιμοποιεί τηναεροπορία, τους πυραύλους και το πυροβολικά και στερώντας του τα χημικάτου όπλα", σημείωσε ο Τζάρμπα, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής του κύριου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης αξίωσε εξάλλου "τα μέτρα αυτά ναληφθούν βάσει του Κεφαλαίου 7" του Χάρτη του ΟΗΕ.

Να αναφερθούν στην απόφαση του ΣΑ τα ανθρώπινα δικαιώματα αξιώνουν ΜΚΟ

Εξάλλουη Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησαν σήμερα από τον ΟΗΕ να φέρει την υπόθεση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Συρία ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Οι δύο αυτές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προβάλλουν την αξίωση αυτή σε ανακοινώσεις τους, οι οποίες δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ που επιβεβαιώνει την χρήση χημικών όπλων στην επίθεση της 21ης Αυγούστου σταπερίχωρα της Δαμασκού.

Σύμφωνα μεμια αμερικανο-ρωσική συμφωνία, η Δαμασκός αποδέχθηκε την καταστροφή τουχημικού της οπλοστασίου, όμως οι δύο διεθνείς οργανώσεις υπογραμμίζουν επίσης ότι τα εγκλήματα πολέμου δεν θα πρέπει να μείνουν ατιμώρητα.

"Εγκλήματα(...) διαπράττονται σε καθημερινή βάση" στην Συρία, υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία, σημειώνοντας ότι η υπόδειξη αυτών που ευθύνονται "έχεικαθυστερήσει καιρό".

Χρειάζεται πολιτική βούληση, επιμένει ο Μπραχίμι

Τέλοςο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την ΣυρίαΛάχνταρ Μπραχίμι δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο δημόσιο ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS ότι η έναρξη μιας διάσκεψης, γνωστής με την ονομασία Γενεύη 2, για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην συριακή σύγκρουση προϋποθέτει μια "πραγματική και σταθερή πολιτική βούληση" από τις πλευρές που έχουν βαρύτητα.

"Τοπρόβλημα δεν είναι να αρχίσουμε την διάσκεψη, το πρόβλημα είναι να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια πραγματική και σταθερή βούληση στις πλευρές που έχουν βαρύτητα", σημείωσε.

Οίδιος επιβεβαίωσε ότι, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο στην Γενεύη από τονυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, θα γίνει μια συνάντηση στις 28 Σεπτεμβρίου με τον Κέρι και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας ΣεργκέιΛαβρόφ με στόχο να γίνουν προσπάθειες για να οριστεί μια ημερομηνία γι'αυτήν την διάσκεψη.

"Οι τρεις μαςθα συναντηθούμε για να δούμε αν μπορούμε να ορίσουμε μια ημερομηνία γιατην έναρξη της διάσκεψης της Γενεύης", σημείωσε.

ΟΜπραχίμι πρόσθεσε ότι υπολογίζει πολύ στην Ρωσία και στις ΗΠΑ για να προωθηθεί μια πολιτική λύση, σημειώνοντας ότι η επίθεση της 21ης Αυγούστου έκανε "αυτές τις δύο μεγάλες χώρες να συνειδητοποιήσουν ότι τοπρόβλημα αυτό πρέπει να ρυθμιστεί".

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα