Δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας

Πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και για τον σκοπό αυτό θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τους

επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών κάτω από το αίτημα για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος. «Βελουχιώτης θέλησε να ντυθεί σήμερα ο κύριος Τσίπρας, αλλά του βγήκε σεΦωτόπουλο», σχολίασε η Κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.

Εκκληση να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις απευθύνει ο Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, την ώρα που στο τραπέζι βρίσκεται και το μέτρο της επιστράτευσης.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σκέψεις για απεργιακές κινητοποιήσεις και θέλω να παρακαλέσω να μην κάνουν οτιδήποτε, διότι θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στην αγωνιζόμενη επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα φέτος που ο τουρισμός πάει καλά» είπε ο υπουργός στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με το προεδρείο της ΕΣΕΕ.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορούν να γίνονται απλώς και μόνο με λογιστικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ που εισάγεται στις έξι το απόγευμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκαλεί μεγάλες φουρτούνες στην Κυβέρνηση, που έρχεται αντιμέτωπη με τους εργαζομένους, τα συνδικάτα, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε αγώνα για να μη περάσει από το παράθυρο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καλεί ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε θέση μάχης, έχοντας στο πλευρό και τα συνδικάτα, και από τα μεσάνυχτα ξεκινούν τις κυλιόμενες απεργίες.

Εν τω μεταξύ, στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο (150 ευρώ ανά μεγαβατώρα) διαμορφώνονται οι προσφορές των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενόψει της απεργίας της ΓΕΝΟΠ που θα οδηγήσει πιθανώς σε έλλειψη ισχύος και κατ' επέκταση σε άνοδο των τιμών.

Σημειώνεται ότι το κόστος από την άνοδο των τιμών χονδρικής επωμίζεται κυρίως η ΔΕΗ, καθώς αγοράζει την ενέργεια που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς από τους ιδιώτες σε υψηλότερες τιμές, ενώ οι τιμές καταναλωτή παραμένουν σταθερές.

Keywords
Τυχαία Θέματα