Δηλώσεις για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι αποφασισμένο να διαφυλάξει τις συνθήκες ομαλής λειτουργίας της απελευθερωμένης αγοράς προς όφελος του καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας, από σήμερα, του Ανεξάρτητου Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

«Με το νόμο 4001/2011 η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες

ευρωπαϊκές χώρες που ενσωμάτωσε το τρίτο ενεργειακό πακέτο και έκανε έτσι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας», τονίζει ακόμη η υπουργός. «Η σημερινή ανάληψη καθηκόντων από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ είναι το πρώτο θεσμικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο ΑΔΜΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ και στα καθήκοντά του περιλαμβάνονται η κυριότητα, συντήρηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς, καθώς και η συνεργασία του με άλλους Διαχειριστές και λοιπούς συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΛΑΓΗΕ θα λειτουργεί την Ημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας και αναλαμβάνει μεταξύ άλλων την προετοιμασία για μετάβαση προς το ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο αγοράς, τον υπολογισμό της Οριακής Τιμής Συστήματος (χονδρική τιμή του ρεύματος), τη σύναψη συμβάσεων και τις πληρωμές προς παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών, κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα