Δικάζεται ο στρατηγός Μπάσμπουγ

Αρχίζει σήμερα στην Τουρκία η δίκη του στρατηγού ε.α. Ιλκέρ Μπάσμπουγ, που συνελήφθη τον Ιανουάριο, με την κατηγορία  ότι ηγείτο μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο στρατηγός Μπάσμπουγ χαρακτήρισε κωμικοτραγική την δίωξη σε βάρος του. Παρότι είχε δηλώσει ότι οι κατηγορίες του προκάλεσαν σύγχυση είπε ότι δεν αισθάνθηκε κατάπληξη για το γεγονός, δοθέντος του ότι εισαγγελείς έχουν διώξει και άλλους αξιωματικούς τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Μπάσμπουγ,

αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας από το 2008 ως το 2010, κατηγορείται ότι υπήρξε εκ των ηγετών του σκιώδους δικτύου που έχει γίνει γνωστό με την ονομασία Εργκενεκόν, και φέρεται ότι βρίσκεται πίσω από μια σειρά --αναπόδεικτων ως σήμερα-- συνωμοσιών εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σεζέρ αναμένεται να ζητήσει η υπόθεση να αναπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνοντας ότι αυτό αρμόζει σε έναν κρατικό αξιωματούχο του βαθμού του. Ωστόσο παρόμοια αιτήματα έχουν απορριφθεί στο παρελθόν.

Ο Μπάσμπουγ ήταν μάρτυρας σε μια προηγούμενη υπόθεση, τη λεγόμενη Βαριοπούλα, η οποία επικεντρώνεται σε ένα σεμινάριο του 2003 το οποίο οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι συμπεριλάμβανε σχέδια πραξικοπήματος, αν και το επιτελείο λέει ότι επρόκειτο απλώς για μια άσκηση. Κάπου 365 άνθρωποι διώκονται για την υπόθεση αυτή, περιλαμβανομένου του απόστρατου πρώην διοικητή της πρώτης στρατιάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα