Δικαστική έρευνα για τα «μαύρα ταμεία» του PP

Η γενική γραμματέας του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας (PP), Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ, κλήθηκε ως μάρτυρας από τον δικαστή που ερευνά το σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του κόμματος, όπως έγινε γνωστό σήμερα από δικαστική πηγή.

Τοόνομα της Κοσπέδαλ περιλαμβάνεται μαζί με εκείνο του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, προέδρου του PP από το 2004, στη λίστα των ηγετικών στελεχών που υπάρχουν υποψίες ότι λάμβαναν μεγάλα ποσά από τους κρυφούς λογαριασμούς που διατηρούσε ο πρώην ταμίας του κόμματος Λουίς Μπάρθενας.

Στιςαρχές Ιουλίου, οι νέες αποκαλύψεις που έγιναν

για το σκάνδαλο αυτό έφεραν εκ νέου σε δύσκολη θέση τον Ραχόι. Καθώς η αντιπολίτευση ζητούσε την παραίτησή του και υπό τις έντονες πολιτικές πιέσεις που δεχόταν, ανακοίνωσε τελικά ότι την 1η Αυγούστου, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, θα δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση αυτή.

Τοόνομα του Ραχόι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 31 Ιανουαρίου σε μια λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα Ελ Παΐς, με ονόματα πολιτικών που φέρονται να έλαβαν διάφορα ποσά από τον Μπάρθενας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ωστόσο διαψεύδει τις κατηγορίες και έχει δηλώσει ότι δεν θαπαραιτηθεί.

Ο δικαστής Πάμπλο Ρουθ που έχει αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης των "μαύρων ταμείων" του PP κάλεσε την Κοσπέδαλ να καταθέσει ως μάρτυρας στις 14 Αυγούστου. Οι δύο πρώην γενικοί γραμματείς του κόμματος, Χαβιέρ Αρένας και Φρανθίσκο Άλβαρεθ Κάσκος, θα καταθέσουν στον δικαστή μία ημέρα νωρίτερα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Μ


Keywords
Τυχαία Θέματα