Ανατροπή από τη δικαίωση

Στάση αναμονής τηρεί η Κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις που υπέστησαν οι ένστολοι από το 2012, και άνοιξε το δρόμο για αναδρομική επιστροφή περίπου 115 εκ. ευρώ τα οποία παρακρατήθηκαν.

Σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις αναμένεται να έχει η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων που ισχύουν από το 2012. Η απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί το προσεχές δίμηνο, ανοίγει τον δρόμο για αναδρομική επιστροφή των χρηματικών ποσών που παρακρατήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ έκρινε πως θα έπρεπε να σταθμισθεί αν οι προτεινόμενες περικοπές συντάξεων και αποδοχών διαταράσσουν τη δίκαιη ισορροπία μεταξύ αφενός της προσβολής της σύνταξης και του μισθού ως περιουσιακών αγαθών, και αφετέρου του δημόσιου συμφέροντος, καθώς και εάν όλες οι προτεινόμενες περικοπές οδηγούν σε πτώση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων και μισθωτών τέτοια, που θα συνιστούσε προσβολή της αξιοπρέπειάς τους.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών ΠεριφέρειαςΑττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η ΠανελλήνιαΟμοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού,5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.

Οι Ενώσεις κλπ των ένστολων υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική από τη 1ης Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε ο Ν. 4093/2012.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η μείωση των αποδοχών τους κλπ είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στο Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναμένεται θα δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, πρόταση στον πρωθυπουργό φαίνεται να κατέθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος των 800 εκατ, ευρώ, να διατεθεί σε δικαστικούς, ένστολους και χαμηλο-συνταξιούχους.

«Όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε», σχολίασε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Χρυσόγονος.

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ

Την ελπίδα ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές αποδοχών των ένστολων «θα εγκαινιάσει μια νέα θεώρηση της δικαστικής λειτουργίας για τους μισθούς και συντάξεις όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων, βγάζοντας σταδιακά αντισυνταγματικούς όλους τους σχετικούς εφαρμοστικούς νόμους που μέλλουν να εφαρμοστούν για πολλές γενεές εργαζομένων» εκφράζει, με δήλωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.

Σε σχετική δήλωσή του και υπό την επιφύλαξη της μελέτης της απόφασης της Ολομελείας του ΣτΕ προς συναγωγή ολοκληρωμένων συμπερασμάτων, ο κ. Μητρόπουλος τονίζει ότι η καθυστερημένη αυτή και επιμερισμένη δίκαια κρίση του ΣτΕ πρέπει να επεκταθεί και σε όλους τους άλλους κλάδους και να μην περιοριστεί στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών, για το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει τη μερική ενίσχυσή του μέσα από το λεγόμενο πλεόνασμα.

Εξάλλου, σημειώνει ότι η απόφαση αυτή δεν θίγει τη συνεχιζόμενη ραγδαία μείωση των μισθών και ημερομισθίων του υπόλοιπου δημοσίου και βεβαίως του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα, όπου εξακολουθεί να εφαρμόζεται η δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, σύμφωνα με τη «ρήτρα της συγκρίσιμης ανταγωνιστικής υποτίμησης» με τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία), όπως προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο (Νόμος 4046/12).

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα