Διεθνής καταδίκη για τη σφαγή της Τρεμσέχ

Για «σκόπιμες δολοφονίες αθώων πολιτών» κατηγόρησε το συριακό καθεστώς η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μετά την καταγγελία από την αντιπολίτευση σφαγής 200 ανθρώπων στο χωριό Τρεμσέχ της επαρχίας Χάμα.

Παράλληλα κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταστήσει σαφές στην Δαμασκό πως θα υπάρξουν συνέπειες.

Η Κλίντον τόνισε πως οι αναφορές για την επίθεση προσφέρουν «αδιαμφισβήτητα τεκμήρια πως το καθεστώς δολοφονεί
σκόπιμα αθώους πολίτες».

«Ζητούμε μία άμεση κατάπαυση πυρός μέσα και γύρω από τη Χάμα προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ να εισέλθουν στην Τρέμσιχ», τόνισε στην ανακοίνωσή της η Κλίντον. «Όσοι διέπραξαν αυτές τις ωμότητες θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν», διεμήνυσε.

«Όσο το καθεστώς Ασαντ εξακολουθεί να κινεί πόλεμο κατά του συριακού λαού, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αυξάνει την πίεση επί του καθεστώτος, ώστε να σταματήσει η βία και να επιτρέψει την εμφάνιση μίας πολιτικής λύσης », τόνισε η Κλίντον.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε πως η απροθυμία του Συμβουλίου Ασφαλείας να αυξήσει τις πιέσεις κατά του Σύρου προέδρου ισοδυναμεί με την εκχώρηση σ'αυτόν «άδειας για να σκοτώνει».

Αναφερόμενος στη σφαγή, ο Μπαν κάλεσε το συμβούλιο, που είναι σήμερα διχασμένο, «να αποστείλει ένα σαφές μήνυμα σε όλον τον κόσμο, το οποίο θα επισημαίνει πως θα υπάρξουν συνέπειες», εάν δεν γίνει σεβαστό το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου

Για παραβίαση των δεσμεύσεων της βάσει του ειρηνευτικού του σχεδίου κατηγόρησε τη Συρία ο διεθνής μεσολαβητής Κόφι Ανάν, επισημαίνοντας ότι οι συριακές δυνάμεις έκαναν χρήση βαρέων όπλων εναντίον του χωριού Τρεμσέχ.

Σε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει τις «ωμότητες», ο Ανάν εξέφρασε «σοκ και αποτροπιασμό» από «τις σφοδρές μάχες, τις σημαντικές απώλειες και την επιβεβαιωμένη χρήση βαρέων όπλων όπως πυροβολικό, άρματα μάχης και ελικόπτερα».

Τη σφαγή καταδίκασε και η Ρωσία, χωρίς ωστόσο να επιρρίψει ευθύνες.

«Δεν έχουμε αμφιβολία ότι αυτή η άδικη πράξη εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δυνάμεων που δεν αναζητούν την ειρήνη αλλά συνεχώς αναζητούν να σπείρουν τους σπόρους της σύγκρουσης στο συριακό έδαφος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον τόνισε ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να εντοπιστούν, ώστε να καταστεί δυνατόν να λογοδοτήσουν για τις ειδεχθείς πράξεις τους.

Παράλληλα και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απευθύνθηκε στη Ρωσία και την Κίνα μετά την σφαγή στην Τρέμσεχ, προειδοποιώντας τες για επικράτηση «του χάους και τους πολέμου».

«Λέω στους Ρώσους και στους Κινέζους: με το να μην κάνουμε τίποτε για όσα θα μπορούσαμε να προωθήσουμε προς την άμεση κατεύθυνση πιο ισχυρών κυρώσεων, είναι το χάος και ο πόλεμος εκείνα που εγκαθίστανται στη Συρία εις βάρος των ίδιων σας τ
Keywords
Τυχαία Θέματα