Διεθνές Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης»
«Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη» θεσπίζει η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, καθώς φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια από τον θάνατο του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα.
Ο διαγωνισμός αφορά, σε πρώτη φάση, τη συγγραφή διδακτορικής διατριβής, μελέτης ή ερευνητικής εργασίας, αλλά και ποίησης, δοκιμίου, πεζού, εμπνευσμένων από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Το βραβείο θα απονεμηθεί στον νικητή, ή τη νικήτρια ομάδα, τον Οκτώβριο του 2013.
Οι ενδιαφερόμενοι -ανεξαρτήτου εθνικότητας, ηλικίας και τόπου διαμονής
Πρόκειται για μία από τις δράσεις της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με αφορμή τον εορτασμό των 55 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή, τόνισαν σήμερα τα μέλη του Ελληνικού τμήματος της Εταιρείας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Συντονιστικής της Επιτροπής, Γιώργο Στασινάκη. Την ερχόμενη χρονιά, ευελπιστούν, ο διαγωνισμός να επεκταθεί και στην καλλιτεχνική δημιουργία (ντοκυμαντέρ, μουσική, εικαστικά, εμπνευσμένες από το έργο του Καζαντζάκη).
Η δραστήρια «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» ιδρύθηκε το 1988 στη Γενεύη, έπειτα από επιθυμία της Ελένης Καζαντζάκη, η οποία κατοικούσε τότε στην Ελβετία. Σκοπός της Εταιρείας είναι η προώθηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη και η ανάδειξη γνωστών και λιγότερων γνωστών πτυχών του έργου του. Σήμερα η Εταιρεία αριθμεί 5.000 μέλη, σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στις περισσότερες πρωτεύουσες οργανώνονται εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων λογοτεχνικών καφενείων με σύντομες εισηγήσεις και προβολές ντοκιμαντέρ, εικαστικών εκθέσεων, φωτογραφίας και ντοκουμέντων, σεμιναρίων και ημερίδων, που προβάλλουν το έργο του Καζαντζάκη στις πέντε ηπείρους.
Για την εορταστική επέτειο φέτος η Εταιρεία διοργανώνει, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Αιγυπτιακό Πολιτιστικό Κέντρο της Αθήνας, έκθεση με θέμα «Καζαντζάκης και τον Αραβικό κόσμο». Επιπλέον, συμμετέχει στην Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο. Δίνει το «παρών» στη Χαράρε της Ζιμπάμπουε, όπου πραγματοποιείται έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής τοπικών καλλιτεχνών, εμπνευσμένη από το έργο του συγγραφέα. Εκθέσεις, διαλέξεις τον Απρίλιο στη Μαδρίτη με τίτλο «Καζαντζάκης και Κρήτη, στην Πράγα με τίτλο «Έργα του Καζαντζάκη μεταφρασμένα στα τσέχικα», τον Μάιο στην Κίνα κ.α.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή του ΥΠΠΟΤ που έχει συσταθεί με υπουργική απόφαση από το 2010 και σκοπό να επανεκδώσει με σύγχρονο και εμπλουτισμένο τρόπο τα έργα του Καζαντζάκη, έχει αναστείλει το έργο της έως ότου εκδικαστεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που υπέβαλε ο Πάτροκλος Σταύρου, κληρονόμος του έργου του Ν. Καζαντζάκη, με αίτημα να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση. Η δίκη αναβλήθηκε για τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο καιρός για αύριο, Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου. Βίντεο
- Πίστα Formula 1 στην Δραπετσώνα;
- Το 2FOR ONE της COSMOTE βάζει στα σχέδια σας και σινεμά και θέατρο και pizza και ζωολογικό πάρκο
- Η γερμανική Βουλή ψήφιζε για το ελληνικό πακέτο και ο Σόιμπλε... έπαιζε σουντόκου
- Eurovision 2012: Τα υποψήφια τραγούδια και οι τραγουδιστές τους
- ΟΗΕ: Πάνω πάνω από 7.500 οι νεκροί στη Συρία
- Προβληματικά εμφυτεύματα ισχίου χρησιμοποιήθηκαν σε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς
- Ποιος είναι ο Ισίδωρος Κούβελος
- Διεθνές Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984

- Τελευταία Νέα Athina984
- Διεθνές Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης»
- Απόρριψη του νόμου για τη γενοκτονία
- Απόρριψη του νόμου για τη γενοκτονία των Αρμενίων
- Χωρίς φιλάθλους το ΑΕΚ-ΠΑΟ
- Πρωτιά στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών
- Κίνα: Ταραχές με 12 νεκρούς στη Σινγιάνγκ
- Ερώτηση Καρατζαφέρη για δηλώσεις Πάγκαλου
- ΗΠΑ: «Εγκεφαλικά νεκρός» ο μαθητής
- Συνάντηση Σουλτς - Παπανδρέου
- Σύλληψη τεσσάρων Anonymous στην Ισπανία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το 2FOR ONE της COSMOTE βάζει στα σχέδια σας και σινεμά και θέατρο και pizza και ζωολογικό πάρκο
- Έπιασε δουλειά ο Νίκκι
- Αύξηση 0,7% σημείωσαν τα έσοδα από τουρισμό τον Ιανουάριο
- ΧΑΚ: Η πτώση έγινε συνήθεια
- Το μακιγιάζ που επέλεξαν οι διάσημες στο κόκκινο χαλί
- «Τρύπα» 600 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στην Ε.Ε.
- Κυπριακές Αερογραμμές: Εγκρίθηκε η έκδοση νέου μετοχικού κεφαλαίου
- ΟΗΕ: Πάνω πάνω από 7.500 οι νεκροί στη Συρία
- ΛΑΟΣ: «Πλούσιος σύζυγος, πτωχά επιχειρήματα»
- Κυνομαχίες θανάτου στην Αττική