Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής οι αρχηγοί

Την πρόθεση τους να συσταθεί, σε χρόνο που μένει να καθοριστεί, Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», επιβεβαίωσαν -σύμφωνα με πληροφορίες- σε τηλεφωνική επικοινωνία οι αρχηγοί των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στο μεταξύ, στη διαγραφή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προχώρησε το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, εντοπίστηκαν δύο τραπεζικοί λογαριασμοί που συνδέονται με τρία συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου,

τα ονόματα των οποίων είχαν διαγραφεί από την αρχική εκδοχή της λίστας. Πρόκειται για την Ελένη Παπακωνσταντίνου πρώτη ξαδέρφη του, τον σύζυγο της Συμεών Σικιαρίδη και τον σύζυγο της έτερης εξαδέλφης του, Ανδρέα Ρωσσώνη. Επίσης, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το πόρισμα που παρελήφθη από τις γαλλικές αρχές περιείχε 2.062 αρχεία ενώ η φορητή μονάδα αποθήκευσης που υπήρχε στην αρχική δικογραφία περιείχε 2.059 αρχεία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, προκύπτει τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα, «με τον χειρότερο δυνατό τρόπο», όπως αναφέρεται. Επιπλέον η Ιπποκράτους υποστηρίζει ότι «πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου», αλλά και ότι «οι εμπνευστές της και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει οφείλουν να ζητήσουν συγνώμη».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε γραπτή δήλωσή του, υποστήριξε ότι καμία απολύτως σχέση δεν έχει με οποιονδήποτε λογαριασμό της λίστας, ότι δεν παρενέβη στα στοιχεία που έλαβε από τις γαλλικές αρχές και ότι «αν υπάρχουν», όπως αναφέρει, λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού του περιβάλλοντος, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν γνώριζε μέχρι σήμερα.

«Δεν πρόκειται» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών «να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτή την υπόθεση και ζητώ να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως ονομαστικά».

Εν τω μεταξύ, στο γραφείο της νομοθετικής υπηρεσίας της Βουλής βρίσκεται ο φάκελος που απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά τη «λίστα Λαγκάρντ». Τα κόμματα ενημερώθηκαν ότι μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενο του φακέλου, ώστε να έχουν πλήρη ενημέρωση για το περιεχόμενο του.

Δηλώσεις κομμάτων

«Η ετεροχρονισμένη απομάκρυνση του κ. Παπακωνσταντίνου, δεν αναιρεί τις προσωπικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου για την προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης της υπόθεσης της «λίστας Λαγκάρντ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «είναι αδιανόητο να προσπαθούν να βγουν και από πάνω αυτοί που ευθύνονται για την όλη υπόθεση». «Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Άμεση πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ από τη δικαιοσύνη και τη Βουλή, με πλήρη δημοσιοποίησή της, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ.

"Όλα στο φως, πλήρης διερεύνηση, αυτή ήταν και είναι η πάγια θέση του Γιώργου Παπανδρέου", τονίζεται από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην υπουργό πρώην Παπακωνσταντίνου δήλωσε προ ολίγου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τι εννοεί το ΠΑΣΟΚ όταν λέει ότι ζητεί να κινηθούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών.

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι θα ζητηθεί Προκαταρκτική Εξέταση για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.«Από τα έγγραφα που δόθηκαν στα κόμματα απουσιάζουν τα πιο ουσιαστικά, που είναι τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη νέα και την παλιά λίστα Λαγκάρντ. Το ΚΚΕ εμμένει στη θέση ότι πρέπει να δοθούν όλα στη δημοσιότητα» επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.

Σχόλια στον ξένο Τύπο

Με μελανά χρώματα περιγράφουν ήδη τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τις νεώτερες εξελίξεις ως προς τη λίστα Λαγκάρντ.

Κατά την γερμανική εφημερίδα Ζιτ-ντόιτσε Τσάιτουνγκ η υπόθεση που αποτελεί πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ αλλά και θα προκαλέσει έκπληξη στις Βρυξέλλες καθώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε καλή φήμη μεταξύ των Ευρωπαίων συναδέλφων του.

Για «φορολογικά σκάνδαλα δίχως τέλος στην Ελλάδα» κάνει λόγο η έγκριτη αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε ενώ εξαιρετικά σοβαρές χαρακτηρίζει τις κατηγορίες εις βάρος του πρώην υπουργού
η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν με συνεχείς ανταποκρίσεις από την Αθήνα.

«Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος διαπραγματεύτηκε το πρώτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται στην Ολλανδία, από όπου κατάγεται η σύζυγός του και αρνήθηκε κάθε κατηγορία», υπογραμμίζει το πρακτορείο Ρόιτερς, ενώ ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος του περιοδικού Business Insider είναι «Σάλος στην Ελλάδα από την λίστα Λαγκάρντ».

Προηγούμενη είδηση

Keywords
Τυχαία Θέματα