Διευκρινήσεις για τον ρόλο της ΕΚΤ

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) «δεν είναι να χρηματοδοτεί επ΄ αόριστον τα κράτη», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ, σημειώνονυας ότι η απάντηση στην κρίση δεν «περνά από το τύπωμα χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες».

«Εξαιτίας της κρίσης η ΕΚΤ αναγκάστηκε
να αγοράσει το χρέος κάποιων χωρών τα επιτόκια των οποίων είχαν φτάσει στα ύψη. Ο ρόλος της ΕΚΤ δεν είναι να χρηματοδοτεί επ' αόριστον τα κράτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νουαγιέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Όπως είπε, «η λύση περνά από την αναδιάταξη των δημοσιονονικών των χωρών της ευρωζώνης, όχι από το τύπωμα χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες. Όλοι, λιγότερο ή περισσότερο, ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας για δεκαετίες».

Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντάγκι είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να μην βασίζονται υπερβολικά στην ΕΚΤ για την επίλυση της κρίσης χρέους, αλλά κυρίως «στη δυνατότητά τους να αλλάξουν οι ίδιες».

Ερωτηθείς σχετικά με μία νέα ανακεφαλαιοποίηση των γαλλικών τραπεζών ο Νουαγιέ ανέφερε πως «αν κάποιες το επιθυμούν μπορούν να στραφούν στους μετόχους τους, όχι στο κράτος».
Keywords
Τυχαία Θέματα