Διχάζουν τα ευρωομόλογα

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επέμεινε χθες ότι πρόκειται να επιδιώξει μια «νέα κατεύθυνση στην Ευρώπη», με κύριο σκοπό «την ανάπτυξη», ενώ από πλευράς της η κυβέρνηση της Γερμανίας επέμεινε να απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγων. Ο Ολάντ είπε επανειλημμένα ότι σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα στην ειδική σύνοδο της ΕΕ αύριο Τετάρτη. Το Βερολίνο επέμεινε ότι τα ευρωομόλογα δεν θα επιλύσουν την κρίση χρέους. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της Καγκελαρίου Μέρκελ,
Γκέοργκ Στράιτερ «η θέση της χώρας δεν έχει μεταβληθεί». Ο Πάτρικ Ντέρινγκ, γενικός γραμματέας του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, είπε ότι «το κοινό χρέος και το κοινό επίπεδο επιτοκίων θα έβλαπταν» μάλλον παρά θα βοηθούσαν, και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως η Μέρκελ δεν θα υποκύψει στις πιέσεις που της ασκούνται να εκδοθούν ευρωομόλογα.

Ο Ολάντ απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στα ευρωομόλογα από το Σικάγο, όπου έλαβε μέρος στη σύνοδο του NATO, λέγοντας ότι δεν ετοιμάζεται για «μια σύγκρουση» στη αυριανή συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Το να δοθεί μια νέα κατεύθυνση στην Ευρώπη είναι «ο πιο σημαντικός φάκελος» της κυβέρνησής του, είπε ο Ολάντ, προσθέτοντας ότι θέλει «οι ευρωπαίοι να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή την πολύ όμορφη ιδέα του ευρωπαϊκού σχεδίου».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων. «Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν έχουμε κάνει αρκετά για να επιλύσουμε αποφασιστικά την κρίση», είπε στο Σικάγο. Η σημασία της έκδοσης κοινών ομολόγων υποβαθμίστηκε πάντως από τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, η χώρα του οποίου υφίσταται έντονες πιέσεις από τις αγορές. Ο Ραχόι είπε στο περιθώριο της συνόδου του NATO ότι τα ευρωομόλογα θα απαιτούσαν «διάλογο και χρόνο», την ώρα που απαιτείται ταχεία ανάληψη δράσης. «Αυτή τη στιγμή, ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη στην ΕΕ είναι η χρηματοοικονομική σταθερότητα. . . και ένα σαφές, αυστηρό και πειστικό μήνυμα για το ευρώ», δήλωσε.

Ο Ραχόι θα συζητήσει για την κρίση στην ευρωζώνη με τον Μέρκελ και τον Ολάντ σε μια συνάντηση που θα φιλοξενήσει ο Ιταλός τεχνοκράτης-πρωθυπουργός Μάριο Μόντι τον Ιούνιο.

Οι δηλώσεις στο Σικάγο έγιναν μετά την δέσμευση των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο Καμπ Ντέιβιντ ότι η αύξηση της απασχόλησης και η τόνωση της ανάπτυξης είναι κορυφαίες προτεραιότητές τους-καθώς στη σύνοδο αυτή η κρίση στην ευρωζώνη κυριάρχησε. «Αυτό που νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό είναι η Ευρώπη να αναγνωρίσει ότι το ευρώ δεν είναι απλά ένα νόμισμα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει πιο αποτελεσματική συνεργασία στον δημοσιονομικό και στο νομισματικό τομέα και στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη».

Ο Ομπάμα κάλεσε χθες την ΕΕ να ενισχύσει τις άμυνές της έναντι της αναταραχής στις αγορές και να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες των κρατών-μελών της. Οι ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν αυξημένη αποφασιστικότητα για
Keywords
Τυχαία Θέματα