Διαπραγματεύσεις και μετά το Eurogroup

Σε μαραθώνιο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, με το θέμα του δημοσίου να μπλοκάρει την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας. Στις 11.30 θα υπάρξει νέα συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των δανειστών, οι οποίοι αυτή τη φορά έχουν έρθει για να μείνουν, αφού θα περιμένουν τον υπουργό Οικονομικών να επιστρέψει από το Δουβλίνο και το αυριανό άτυπο Eurogroup, προκειμένου να επαναληφθούν

οι συνομιλίες. Έως τότε, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τα τεχνικά κλιμάκια. «Το Δημόσιο παραμένει ακόμη ανοικτό», δήλωσε λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινοβραδινής εξάωρης σύσκεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή διαπραγμάτευση άρχισε με το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, ύψους 4 δισ. ευρώ, που είχε εντοπίσει η τρόικα και το οποίο, κατά το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «έκλεισε».

Σεμινάρια για απολύσεις - εξπρές πραγματοποιούν κυβέρνηση και τρόικα προκειμένου να επιτευχθεί η απομάκρυνση 2.000 επίορκων ως τον Ιούνιο και πιθανώς άλλων 5.000 έως τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με Τα Νέα, το πρώτο μάθημα επικεντρώθηκε στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων μετά από αίτημα του Πολ Τόμσεν, καθώς η τρόικα επιχειρεί να διαπιστώσει τους λόγους για τους οποίους είναι χρονοβόρα η έκδοση οριστικών αποφάσεων από τα Πειθαρχικά Συμβούλια.

Στο αυριανό Eurogroup, όπου ο Γιάννης Στουρνάρας μεταβαίνει χωρίς συμφωνία με την τρόικα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν, παρά τις επιφυλάξεις Ιταλίας και Γαλλίας, πρόταση για την επιβολή απωλειών στις διατραπεζικές καταθέσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ανώτατος αξιωματούχος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται απόφαση για την επόμενη δόση από το άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο. Για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μόλις ολοκληρωθούν ικανοποιητικά οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Την άμεση ανάγκη χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας στις χώρες που πλήττονται από την κρίση και ειδικά στην Ελλάδα επεσήμανε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου ο πρωθυπουργός της χώρας και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει πλέον τους έντονους ρυθμούς δημοσιονομικής προσαρμογής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα