Διάκριση για την Μπιενάλε της Αθήνας

Η Μπιενάλε της Αθήνας και το Visual Culture Research Center (Κίεβο) είναι οι νικητές του ολλανδικού βραβείου που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Πολιτισμό «ECF Princess Margriet».

Σε ανακοίνωση του σήμερα, το ECF αναφέρει ότι οι φετινοί νικητές επιλέχθηκαν ομόφωνα χάρη στο έργο τους «που καταπιάνεται με τον δημόσιο χώρο προσφέροντας πολύτιμες δυνατότητες

ανάπτυξης της καλλιτεχνικής φαντασίας».

Ειδικά για την Μπιενάλε της Αθήνας, το σκεπτικό βράβευσης της πενταμελούς κριτικής επιτροπής αναφέρει μεταξύ άλλων:«Η καινοτόμος συνεργατική επιμελητική προσέγγιση της ΑΒ4 τη διαφοροποίησε ριζικά από το καθιερωμένο, εμπορικό, μοντέλο της οργάνωσης μιας μεγάλης κλίμακας έκθεσης. Με τεράστια μείωση χρηματοδότησης, η Μπιενάλε της Αθήνας αποδεικνύει τη δύναμη τής αυτό-οργάνωσης και της θεμελίωσης κοινών τόπων μέσω του πολιτισμού».

Για τους δύο νικητές χαρακτηριστική είναι η δήλωση του μέλους της επιτροπής και διευθυντή της Τate Modern, Κρις Ντέρκον: «Από τα πιο εύθραυστα σύνορα της Ευρώπης και αντιμέτωποι με ένα μέλλον αβέβαιο, το Visual Culture Research Center και η Μπιενάλε της Αθήνας μάς δείχνουν με θάρρος πώς μπορεί ο πολιτισμός να γίνει μέσο αλληλεγγύης και κοινός τόπος επικοινωνίας για να δημιουργηθούν χειροπιαστές εναλλακτικές προοπτικές στις οικονομικές και πολιτικές διαμάχες της εποχής μας».

Η απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από το ποσό των 25.000 ευρώ για κάθε νικητή, θα γίνει στις 31 Μαρτίου 2015 στις Βρυξέλλες.

Τέλος, με αφορμή την ανακοίνωση της βράβευσής της, η Μπιενάλε της Αθήνας θα φιλοξενήσει συμπόσιο στις 3 Δεκεμβρίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων προσκεκλημένων, που θα αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας, στο πλαίσιο του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Αθήνας. Ανάμεσα στους ομιλητές συγκαταλέγονται ο Adam Szymczyk, καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14 και η Katherine Watson, διευθύντρια του European Cultural Foundation.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα