«Διαφορετική προσέγγιση για τη Συρία»

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε πριν από λίγο την καταστολή από τις συριακές δυνάμεις ασφάλειας μιάς φοιτητικής διαδήλωσης, νωρίτερα σήμερα, επισημαίνοντας ότι απαιτείται μια "νέα προσέγγιση" στην περίπτωση που αποτύχει το ειρηνευτικό σχέδο του μεσολαβητή Κόφι 'Αναν. Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τον ίδιο τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ, ότι "δεν έχει ως τώρα καταβάλει προσπάθεια να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο".

"Αν εξακολουθήσει η αδιαλλαξία του συριακού καθεστώτος, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί η διεθνής κοινότητα ότι ηττήθηκε, θα πρέπει κατόπιν να δράσει, για να αντιμετωπιστεί η σοβαρή απειλή

--για τη σταθερότητα και την ειρήνη--, που προκαλεί το καθεστώς Άσαντ", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Συρία χρειάζεται επειγόντως ένα πολιτικό μεταβατικό στάδιο", τόνισε ο ίδιος. "Τρέφουμε μεγάλες ελπίδες να πετύχει το σχέδιο 'Αναν".

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ολιγάριθμων παρατηρητών που ο ΟΗΕ έχει εγκαταστήσει στο συριακό έδαφος, ο Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, τόνισε ότι "εναπόκειται πρωταρχικά στις συριακές ένοπλες δυνάμεις να τερματίσουν τη βία".

"'Οταν δύο άνθρωποι χρησιμοποιούν κάθε είδους εξοπλισμούς, ποιός πρώτος πρέπει να απομακρύνει το δάκτυλο απ τη σκανδάλη; Προσωπικώς, εκτιμώ ότι πρέπει πρώτος να πράξει κάτι τέτοιο ο ισχυρότερος απ τους δύο", δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ο στρατηγός, μιλώντας σήμερα απ τη Χομς (κεντρική Συρία), όπου βρίσκεται."Εννοώ και την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας", εξήγησε. "Διαθέτουν τη δύναμη του πυρός, το δυναμικό, τη γενναιοδωρία να κάνουν το πρώτο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση", συνόψισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα