Διαφωνούν ΗΠΑ και Κινα για τη Συρία

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε σήμερα πως αντιλαμβάνεται την τουρκική αντίδραση στην επίθεση που δέχθηκε με όλμους από το συριακό έδαφος ως κατάλληλη, ανάλογη, και σχεδιασμένη ώστε να αποτραπεί κάθε μελλοντική παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας από τη γείτονά της.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι η Τουρκία, η οποία βομβάρδισε ως αντίποινα μία παραμεθόρια πόλη στη Συρία, έχει απαντήσει στην επίθεση και πως οι αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσής της αποβλέπουν σε πιθανές μελλοντικές παραβιάσεις της εδαφικής της ακεραιότητας, δήλωσε η εκπρόσωπός του Βικτόρια Νούλαντ.

Αλλά και

το κινεζικό ΥΠΕΞ προέτρεψε σήμερα την Τουρκία και τη Συρία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση εν μέσω του στρατιωτικού αναβρασμού που έχει προκληθεί στα σύνορά τους, με επιστέγασμα το τελευταίο επεισόδιο με τα τουρκικά αντίποινα στην επίθεση που δέχθηκε χθες παραμεθόρια κοινότητα από συριακούς όλμους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άμαχοι.

«Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, περιλαμβανομένης της Συρίας και της Τουρκίας, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από τη λήψη δράσεων που θα κλιμακώσουν την ένταση, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη κι ασφάλεια στην περιοχή», τονίζει στην ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το κινεζικό υπουργείο.

Η Κίνα, που στο παρελθόν είχε εμποδίσει στο ΣΑ του ΟΗΕ την έγκριση αποφάσεων κατά του καθεστώς της Δαμασκού, τελευταίως θέλει να δείξει πως δεν λαμβάνει το μέρος της Συρίας κι έχει προτρέψει τον πρόεδρο του Μπασάρ αλ Άσαντ να συνομιλήσει με την αντιπολίτευση και να λάβει μέτρα για να ικανοποιήσει την απαίτηση για πολιτική αλλαγή, ενώ τάσσεται υπέρ και της σύστασης μεταβατικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, πολλές εκατοντάδες Τούρκοι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης εναντίον του ενδεχομένου μίας σύρραξης με τη Συρία, έπειτα από την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση που δίνει τη δικαιοδοσία στην κυβέρνηση να πραγματοποιήσει, εάν κριθεί απαραίτητο, επιχειρήσεις στη Συρία.

«Όχι στον πόλεμο», ήταν γραμμένο σε μία τεράστια επιγραφή που ύψωσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Τάξιμ έπειτα από κάλεσμα κομμάτων της Αριστεράς και αναρχικών οργανώσεων.

Το πλήθος καταφέρθηκε ιδιαίτερα κατά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κατηγόρησε ότι παίζει τον ρόλο του «εργολάβου των ΗΠΑ» , παρασύροντας την Τουρκία σε έναν «ιμπεριαλιστικό πόλεμο» κατά της Συρίας.

«ΑΚΡ, πάρε τα χέρια σου από τη Συρία» και «ΗΠΑ, δολοφόνοι, έξω από τη Μέση Ανατολή», ήσαν ορισμένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών, που κυμάτιζαν κόκκινες και μαύρες σημαίες και φώναζαν κατά κύριο λόγο: «η σαρία, ο φασισμός, και ο σκοταδισμός δεν θα περάσουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα