Διαφαίνεται αλλαγή στη σχέση τραπεζών-κράτους

Τα ήπια κεφαλαιακά ελλείμματα που προέκυψαν από την συνολική αξιολόγηση της ΕΚΤ, αποδεικνύουν πως το άμεσο δημοσιονομικό ρίσκο για τα κράτη από τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης, συρρικνώνεται, αναφέρει η Fitch Ratings.

Όπως αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του, η ασθενής ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ και τα μεγάλα διαρθρωτικά ελλείμματα είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τα δημόσια οικονομικά.

Ωστόσο,
είναι δύσκολο να δει κανείς πώς οι τράπεζες μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη χωρίς να μειώσει το μεγάλο απόθεμα των προβληματικών δανείων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν περαιτέρω κρατική συμμετοχή στον κλάδο.

«Δεν θεωρούμε ότι τα tests που διεξήχθησαν θα προκαλέσουν κάποιες αλλαγές στις κρατικές αξιολογήσεις βραχυπρόθεσμα. Ούτε αναμένουμε κάποια σημαντική έκκληση προς τα ευρωπαϊκά κράτη να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους, δεδομένων των χαμηλών κεφαλαιακών ελλειμμάτων, όταν ληφθούν υπόψη οι ΑΜΚ που έχουν λάβει χώρα από το τέλος του 2013 και τα πρόσφατα σχέδια αναδιάρθρωσης».

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως όπου προσδιοριστούν εναπομείνασες ελλείψεις κεφαλαίου, η πλειονότητα των τραπεζών θα πρέπει να είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει χωρίς κρατική υποστήριξη. Τα μεγαλύτερα ελλείμματα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στην Κύπρο (176 εκατ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ). Οι ελλείψεις αυτές θα καλυφθούν από τους υφιστάμενους μετατρέψιμους ομολογιακούς τίτλους. Για την Πορτογαλία, το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 1,15 δισ. ευρώ ή στο 0,7% του ΑΕΠ.

«Τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα τραπεζών που επιτρέπεται να συνυπολογίσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης, είναι στην Ελλάδα, όπου οι συνολικές κεφαλαιακές ελλείψεις υποχωρούν από τα 2,7 δισ. ευρώ σε μόλις 343 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα έχει ένα «μαξιλάρι» 11 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες, που τώρα φαίνεται απίθανο να χρησιμοποιηθεί πλήρως για αυτόν τον σκοπό. Μια αναμενόμενη αλλαγή στον φορολογικό νόμο, θα βελτιώσει τα ποσά κεφαλαίων των τραπεζών, αν και αυτό θα περιορίσει την μελλοντική φορολογική βάση του ελληνικού κράτους», αναφέρει η Fitch.

Συμπληρώνει ακόμη ότι εάν υλοποιούνταν το δυσμενές σενάριο της βαθιάς ύφεσης το 2015, το μεγαλύτερο ρίσκο για τις κρατικές αξιολογήσεις θα ερχόταν μέσω των δυναμικών του δημόσιου χρέους. Χαμηλότερα φορολογικά έσοδα και υψηλότερες κοινωνικές μεταβιβάσεις θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερα κρατικά ελλείμματα και χρέος, αλλά οι τράπεζες θα ήταν σε θέση να διατηρήσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 5,5%.

Τονίζει δε ότι η πιθανότητα περαιτέρω κρατικής υποστήριξης για τις τράπεζες δεν μπορεί να προεξοφληθεί εντελώς, όπως μας απέδειξαν τα πρόσφατα παραδείγματα της πορτογαλικής Banco Espirito Santo και της αυστριακής Hypo Alpe Adria.

«Δεν αναμένουμε ότι όλες οι τράπεζες θα αποκαταστήσουν πλήρως την οικονομική τους υγεία απλώς με την τακτοποίηση των ελλειμμάτων τους, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από τις πρόσφατες αξιολογήσεις. Η αξία των collateral σε σημαντικούς όγκους επισφαλών δανείων, θα χρειαστεί βελτίωση στις εθνικές οικονομίες προτού οι ισολογισμοί μπορέσουν να ελευθερωθούν και να δανείζουν. Η ζήτηση για τραπεζική πίστωση από βιώσιμους δανειστές παραμένει χαμηλή, και η αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων θα είναι ακόμη πιο δύσκολη εάν υπάρξει πληθωρισμός», αναφέρει η Fitch.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα