Διαδήλωση για τα γυναικεία δικαιώματα

Πολλές εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Τύνιδας με αίτημα να υπάρξουν εγγυήσεις για τα δικαιώματά τους μετά τη νίκη των ισλαμιστών στις εκλογές που έγιναν στις 23 Οκτωβρίου στην Τυνησία για την ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η διαδήλωση των γυναικών ήταν, σύμφωνα με

τις ίδιες, καρπός "μιας πρωτοβουλίας των πολιτών και όχι υποστηρικτών κάποιου κόμματος, η οποία έγινε πραγματικότητα χάρη στη διάδοση της είδησης από στόμα σε στόμα, με μηνύματα sms ή στο Facebook".

Πολλές γυναίκες στην Τυνησία θεωρούν ότι η νίκη των ισλαμιστών του Ενάχντα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση των δικαιωμάτων που έχουν εξασφαλίσει εδώ και δεκαετίες.

Νέες ή μεγάλες, με μαντίλες ή όχι, από όλες τις κοινωνικές τάξεις, οι διαδηλώτριες παρέμειναν για σχεδόν δύο ώρες στην πλατεία της κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα όπως "έξω οι οπισθοδρομικοί" και κρατώντας πανό στα οποία αναγραφόταν ότι οι γυναίκες της Τυνησίας είναι "ελεύθερες γυναίκες" και ότι το σύνταγμα που θα καταρτίσει η συντακτική συνέλευση θα πρέπει να "εγγυάται τα δικαιώματά τους".

Ομάδα 18 γυναικών είχε λίγο νωρίτερα επισκεφθεί τον προσωρινό πρωθυπουργό Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες, προσπάθησε να τις καθησυχάσει, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει "μια κόκκινη γραμμή που δεν θα ξεπεραστεί" στην Τυνησία.

Σύμφωνα με τον Εσέμπσι, όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην συντακτική συνέλευση που αναδείχθηκε από τις πρόσφατες εκλογές έχουν συμφωνήσει να μην ξεπεραστεί "αυτή η κόκκινη γραμμή", δήλωσε η Αχιέτ Αγιαράι, 40χρονη νοσοκόμα που παρευρισκόταν στη συνάντηση αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα