«Δεν θα εγκαταλειφθούν οι Αφγανοί»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε σήμερα κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, το οποίο καλείται να αναλάβει το ίδιο την ευθύνη για την ασφάλειά του.

«Δεν θα εγκαταλειφθούν οι Αφγανοί την ώρα που καλούνται να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες», δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα ενώπιον περίπου πενήντα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στον κόσμο, οι οποίοι συναντώνται στο Σικάγο, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.

Οι
28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν επισήμως από το Σικάγο τη μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια στις αφγανικές δυνάμεις «ως τα μέσα του 2013» και τη συνέχιση της αποστολής τους σε υποστήριξη του αφγανικού στρατού ως τα τέλη του 2014.

«Σήμερα κρίνεται η προσεχής φάση της μεταβίβασης, το προσεχές στάδιο, ορίζουμε το στόχο για να αναλάβουν οι αφγανικές δυνάμεις την ευθύνη παντού στη χώρα το 2013, το ερχόμενο έτος, προκειμένου η ISAF (η διεθνής δύναμη) να μπορέσει να περάσει σε ένα ρόλο υποστήριξης», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν η μεταβίβαση αυτή της ευθύνης συνιστά μια «σημαντική ένδειξη προόδου προς την υλοποίηση του κοινού μας στόχου».

Ο Καρζάι ανακοίνωσε στις 13 Μαΐου την έναρξη του τρίτου σταδίου της διαδικασίας μεταβίβασης της ευθύνης στις αφγανικές δυνάμεις, μετά την ολοκλήρωση της οποίας ο αφγανικός στρατός θα έχει αναλάβει την ασφάλεια των τριών τετάρτων του πληθυσμού.

Η σημερινή σύνοδος εξυπηρετεί στο να τεθούν οι βάσεις των σχέσεων με το Αφγανιστάν μετά το 2014, συμπεριλαμβανομένης «της υποστήριξής μας στις αφγανικές δυνάμεις», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Αυτή η ενδεχόμενη αποστολή εκπαίδευσης και παροχής συμβουλών στις αφγανικές δυνάμεις «δεν θα είναι μια μάχιμη αποστολή», διευκρινίζει το ΝΑΤΟ στην επίσημη διακήρυξή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα