«Δεν θα αλλάξει η σχέση μας με την Ε.Ε»

H Βρετανία δεν θα είναι απομονωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την άρνησή της να συμφωνήσει στην αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ήταν «λογικό» η Βρετανία να απορρίψει τις κινήσεις που θα επέτρεπαν στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκούν αυστηρότερο έλεγχο στον προϋπολογισμό των χωρών μελών καθώς το Λονδίνο κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις αγορές με την πολιτική της μείωσης του ελλείμματος ακριβώς
επειδή "είχαμε τον έλεγχο των δικών μας υποθέσεων", είπε.

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του BBC ο Χέιγκ είπε ότι δεν θα υπάρξει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων στο μέλλον καθώς υπάρχουν «πολλοί τομείς συνεργασίας» εντός της ΕΕ, η οποία «δεν είναι ένας μονολιθικός οργανισμός».

Ωστόσο, ο Χέιγκ επέμεινε ότι η όποια νέα συνθήκη δεν θα επηρεάσει την σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ καθώς δεν έχει αλλαχθεί "ούτε λέξη" στις υπάρχουσες συνθήκες της ΕΕ.

«Καμία συνθήκη (. . .) δεν μπορεί να υπονομεύσει ή να υπερισχύσει των συνθηκών της ΕΕ», τόνισε ο Χέιγκ.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, η κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας ήταν ενωμένη ως προς την απόφασή της να μην συμφωνήσει στην αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ.

Η απόφαση αυτή απειλεί να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις των Συντηρητικών και του μικρότερου εταίρου στον συνασπισμό, του φιλοευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

«Η πολιτική που εφαρμόζουμε σε αυτή την περίπτωση είναι η συμφωνηθείσα πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού», δήλωσε ο Χέιγκ και πρόσθεσε ότι στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής τη νύχτα στις Βρυξέλλες ζητήθηκε η άποψη του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ, αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα