Δεν πάει Μπαχρέιν ο απεσταλμένος του ΟΗΕ

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Χουάν Μέντες, εξέφρασε σήμερα "τη βαθύτατη απογοήτευσή του" για την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του Μπαχρέιν να ματαιώσει την επίσκεψή του στη χώρα αυτή.

"Είναιη δεύτερη φορά που αναβάλλεται η επίσκεψή μου και μάλιστα την τελευταίαστιγμή. Πρόκειται ουσιαστικά για ματαίωση, αφού δεν προτάθηκε καμία άλλη ημερομηνία και δεν υπάρχει κάποια ατζέντα θεμάτων" προς συζήτηση μετης αρχές, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του

ΟΗΕ για τα βασανιστήρια.

Σύμφωναμε τον Μέντες, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι "έχει κάτι να κρύψει". Όπως είπε, σε κάθε περίπτωση "δεν ευνοεί τη διαφάνεια όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα" καιδεν σηματοδοτεί ότι οι αρχές έχουν δεσμευτεί να πατάξουν την ατιμωρησία.

Ο Μέντες είπε ότι στις22 Απριλίου έλαβε μια επιστολή από την κυβέρνηση του Μπαχρέιν που του εξηγούσε ότι ο Εθνικός Διάλογος είναι σε εξέλιξη και ότι η επίσκεψή του μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες επιτυχίας αυτής της διαδικασίας. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επρόκειτο να επισκεφθεί τη Μανάμα στο διάστημα 8-15Μαΐου.

Ο Εθνικός Διάλογος ξανάρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού μια πρώτη προσπάθεια είχε αποτύχει, τον Ιούλιο του 2011. Η αντιπολίτευση συνεχίζει να οργανώνει διαδηλώσεις, μετέχοντας ταυτόχρονα στο διάλογο.

Ο Μέντες υποστήριξε ότι η αποστολή του είναι τέτοιας φύσης που "δεν θα υπάρξει ποτέ μια τέλεια στιγμή για την επίσκεψή μου".

Τηνπερασμένη εβδομάδα, ενώ οι ακτιβιστές συνέχιζαν τις διαδηλώσεις και τιςσυγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας με την ευκαιρία της διεξαγωγής του Γκραν Πρι της Φόρμουλας 1, είδαν το φως της δημοσιότητας πολλές εκθέσεις που αποκάλυπταν ότι οι αρχές του Μπαχρέιν δεν οδήγησαν ενώπιον της δικαιοσύνης υψηλόβαθμους αξιωματούχους που κατηγορούνται για βασανιστήρια.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα