«Δεν κατασκοπεύαμε το Τιμόρ»

Διέψευσε τις κατηγορίες ότι η Αυστραλία κατασκόπευε το Ανατολικό Τιμόρ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Τζορτζ Μπράντις, ο οποίος έκανε την δήλωση αυτή, όταν ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Ανατολικού Τιμόρ κατηγόρησε τη κυβέρνηση της Αυστραλίας ότι «έκλεψε» επίσημα έγγραφα που ανήκουν στην κυβέρνηση της χώρας του.

Ο κ. Αλφρέντο Πίρες αναφέρθηκε σε "επιδρομή" που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα 15 πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας ASIO στο γραφείο του δικηγόρου, Bernard Collaery, στην Καμπέρα, και αφαίρεσαν έγγραφα που σχετίζονται με την προσφυγή

της κυβέρνησης του Ανατολικού Τιμόρ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Αυστραλός δικηγόρος αντιπροσωπεύει την κυβέρνηση του Ανατολικού Τιμόρ στη δίκη και είχε στη διάθεσή του μια σειρά ντοκουμέντων, προκειμένου να τα επικαλεσθεί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση του Ανατολικού Τιμόρ κατέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο προκειμένου να προσβάλει τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Θάλασσα του Τιμόρ.

Το Ανατολικό Τιμόρ ζητεί την ακύρωση της συμφωνίας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που υπογράφτηκε το 2004, ισχυριζόμενο ότι, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας είχαν τοποθετήσει «κοριούς» στο γραφείο όπου συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Αναφερόμενος στο όλο θέμα, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Ανατολικού Τιμόρ ζήτησε από την αυστραλιανή κυβέρνηση να επιστρέψει τα έγγραφα που αφαίρεσε και τα οποία ανήκουν στην κυβέρνησή του.

«Οι δικηγόροι είχαν επίσημα έγγραφα που ανήκουν στο υπουργείο μου και την κυβέρνηση της χώρας μου», τόνισε ο κ. Πίρες, «για το λόγον αυτό ζητούμε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να επιστρέψει το έγγραφα που έκλεψε».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα