Δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης του Ληξουρίου

Φήμες για επικείμενο ισχυρό σεισμό «ταρακούνησαν» πριν από λίγο τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να προχωρά μάλιστα σε ανακοίνωση για να ξεκαθαρίσει ότι είναι ανυπόστατα τα περί εντολής εκκένωσης του Ληξουρίου. Έκκληση προς τους επιστήμονες και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλότητα και η κοινωνική ειρήνη απηύθυνε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας

επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και θα ενημερώνει με επίσημο τρόπο.

Τις επόμενες ημέρες θα δημιουργηθεί και τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, μέσω του οποίου θα παρέχεται ενημέρωση και πληροφορίες προς τους πολίτες.

Για την ανακούφιση των σεισμοπαθών, η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτηρίων που επλήγησαν, ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 600 κτήρια κρίνονται κατεδαφιστέα, ενώ 1.100 είναι με βαριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής. Προβλήματα υπάρχουν και σε αρκετές δημόσιες υποδομές (δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτήρια) που χρήζουν αποκατάστασης.

Κλειστά για όσο διάστημα χρειαστεί θα παραμείνουν τα σχολεία, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Στον αντίποδα, το νοσοκομείο στο Ληξούρι θα λειτουργήσει άμεσα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς δεν υπάρχουν σοβαρές βλάβες.

Το υπουργείο Υγείας προχωρά, εν τω μεταξύ, στην ενίσχυση των μέτρων για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, τόσο ως προς την ποιότητα του πόσιμου νερού όσο και ως προς την ποιότητα των τροφίμων και τους όρους υγιεινής των ξενοδοχειακών μονάδων και των πλοίων για τη φιλοξενία των πληγέντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα