Δείχνουν τις Βρυξέλλες

Τις Βρυξέλλες υποδεικνύει η κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των ελληνικών προϊόντων που αποκλείστηκαν από τη ρωσική αγορά. «Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αποζημίωση των αγροτών από τα κοινοτικά ταμεία» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, αναφέροντας πάντως ότι τελικά η ζημιά για την ελληνική παραγωγή πιθανόν να είναι χαμηλότερη των 100 εκατ. ευρώ καθώς το 50% της παραγωγής είχε ήδη εξαχθεί.

Ο υφυπουργός εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον τα 400 εκατ. ευρώ του κοινοτικού

Ταμείου Κρίσης επαρκούν για να αποζημιώσουν όλους τους Ευρωπαίους παραγωγούς ωστόσο όπως είπε, «υπάρχει δυνατότητα και για εθνική βοήθεια».

Άμεσα ξεκινά σε επίπεδο Περιφερειών η καταγραφή της ζημιάς των ελληνικών εξαγωγών. Μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών και αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες. Παράλληλα, αναζητούνται λύσεις σε εθνικό επίπεδο, όπως η προώθηση των φορτίων σε εναλλακτικές αγορές, καθώς και η απορρόφησή τους από την ελληνική αγορά προς νοσοκομεία και στρατόπεδα.

Τη σύνταξη κοινού υπομνήματος με τα αιτήματα όλων των επαγγελματιών και παραγωγών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο και θα υποβληθεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη, όπως αποφάσισαν χθες το βράδυ ύστερα από πολύωρη σύσκεψη στο Επιμελητήριο της Βέροιας οι εκπρόσωποι εξαγωγέων, και συνεταιριστών της βόρειας Ελλάδας. Στο υπόμνημα θα ζητούν απογραφή και απόσυρση των φρούτων, αποζημίωση των παραγωγών και συμμετοχή τους σε κοινοτικά προγράμματα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη για τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Κομισιόν σχεδιάζει να λάβει έκτακτα μέτρα για να στηρίξει τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ. Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι να αυξηθεί από το 5% στο 10% το ποσοστό των φρούτων που επιτρέπεται να αποσυρθούν από την αγορά και να διανεμηθούν δωρεάν. Εν τω μεταξύ συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, στα κατά τόπους καταστήματα του ΟΠΕ ΚΕΠΕ, πρόκειται να πραγματοποιήσουν στις 11 το πρωί οι κτηνοτρόφοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα