Δάσκαλοι & μαθητάδες

Την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, ο Γιώργος Ανδρέου συμπράττει επί σκηνής, με τρεις νεώτερους δημιουργούς: Τον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη, τη Μαρία Παπαγεωργίου και την Ευτυχία Μητρίτσα. Ο Γιώργος Ανδρέου μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Αίαντα Αρτεμάκη.

Το υλικό των δίσκων που έχουν μέχρι στιγμής κυκλοφορήσει «Όμορφοι και Ηττημένοι» (Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Μαρία Παπαγεωργίου) - «Μυστικός Προορισμός» (Ευτυχία Μητρίτσα), δίνει το στίγμα τριών φωνών, τριών νέων προσώπων της ελληνικής μουσικής σκηνής και γίνεται η αφορμή για τη συνάντησή

τους με τη μουσική του Γιώργου Ανδρέου. Ο μουσικός κόσμος του περιλαμβάνει ένα σύνολο εξαιρετικών τραγουδιών, γνωστών κι αγαπημένων, τραγουδισμένων από τους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές της εποχής μας.

Ερ. Την Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου, Τέσσερα, στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου. Τι θα ακούσουμε;
Γ.Α:.«Θα ακούσουμε έναν συνδυασμό ρεπερτορίων, έναν συνδυασμό από δικά μου τραγούδια, πολλά από αυτά πάρα πολύ γνωστά και αγαπητά στους ακροατές. Με κάποια τραγούδια κατ] αρχήν που έχουν δημιουργήσει οι τρεις νέοι τραγουδοποιοί και πολύ ταλαντούχοι δημιουργοί, με τους οποίους συνεργάζομαι. Και αναφέρομαι στον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη, τη Μαρία Παπαγεωργίου και την Ευτυχία Μητρίτσα. Η Ευτυχία και η Μαρία είναι εξαιρετικές τραγουδίστριες και αυτό μου δίνει την ευκαιρία να τις βάλω να διαχειριστούν και κάποια άλλα τραγούδια, κάποια τραγούδια της παραδόσεως, κάποια τραγούδια από την λαϊκή μας μουσική, κάποια τραγούδια από την δημοτική μουσική παράδοση και κάποια σημαντικών συνθετών, άλλων, εκτός από το δικό μας ρεπερτόριο. Οπότε η παράσταση θα είναι συνδυασμός όλων αυτών. Ένα άλλο ενδιαφέρον είναι ότι παίζουμε εμείς οι ίδιοι όλα τα μουσικά όργανα. Γιατί όλα τα παιδιά, εκτός από εμένα, τα τρία άλλα παιδιά παίζουν πολύ καλά διάφορα όργανα, πιάνα, αρμόνια, κιθάρες, ακορντεόν, τζουράδες, μεταλλόφωνα, κρουστά. Οπότε η παράσταση και σαν ηχητικό περιεχόμενο θα παράγεται από εμάς τους ίδιους χωρίς την χρήση άλλων μουσικών».

Ερ. Η παρουσία θα γίνει σε μορφή σκυταλοδρομίας. Τι ακριβώς είναι αυτό;
Γ.Α.: «Η σκυταλοδρομία είναι μια έκφραση που διάλεξα να χρησιμοποιήσω για να δείξω ότι το ένα τραγούδι θα φέρνει το άλλο. Δηλαδή, παίζοντας ένα δικό μου τραγούδι θα δίνω την σκυτάλη στον Αλέξανδρο να μου απαντήσει με ένα δικό του. Μετά στην Ευτυχία, μετά στην Μαρία και εντέλει αυτή η σκυταλοδρομία δεν θα περιέχει μονάχα δικά μας τραγούδια αλλά και τραγούδια που αγαπάμε. Δηλαδή εμένα μου αρέσει «αυτό», εσένα ποιο σου αρέσει; «Εκείνο». Πάει κάπως έτσι. Βέβαια, η σκυταλοδρομία έχει και ένα άλλο νόημα. Για μένα που είμαι ένας άνθρωπος σε αυτήν την δουλειά πάνω από εικοσιπέντε χρόνια, θεωρώ ότι στην τέχνη δεν υπάρχουν δάσκαλοι και μαθητές. Ότι είμαστε όλοι δάσκαλοι και μαθητές όλων και ότι για μένα είναι τρομερά ανανεωτικό το να συνυπάρχω με νεώτερους συναδέλφους, με την φρεσκάδα τους, με τις καινούριες ιδέες τους, με την δημιουργική τους επιθετικότητα. Και το λέω αυτό με πάρα πολύ καλή αίσθηση αλλά και γι' αυτούς φαντάζομαι είναι η αντίστοιχη σκυταλοδρομία καλή γιατί ακούγοντας ένα δικό μου τραγούδι, το οποίο έχει την διαδρομή του, έχει την σχέση του με την ιστορία του τραγουδιού, τους δείχνω αν θέλετε και μια προβολή στο μέλλον για την δικιά τους τέχνη, για το δικό τους οραματικό δρόμο».

Ερ. Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε όλοι μαζί;
Γ.Α.: «Είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε όλοι. Κατά καιρούς έχω παίξει σε κάποιες μικρές αφορμές και με τον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη και με την Μαρία Παπαγεωργίου. Περισσότερο με την Ευτυχία Μητρίτσα, με την οποία έχουμε κάνει κάποια «κονσέρτς» αλλά της έχω εμπιστευτεί και κάποια τραγούδια διαφόρων συνθετών για κάποιες θεατρικές παραστάσεις. Πρόσφατα τραγούδησε και κάποια τραγούδια μου στο διαγωνισμό για το ελληνικό σχέδιο που έγινε στη Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνάσειου, πάνω σε στίχους νέων στιχουργών στον διαγωνισμό που έκανε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου».

Ερ. Οπότε στην ουσία το πρόγραμμα περιέχει μία μίξη από τραγούδια που έχουμε αγαπήσει από πολλές δεκαετίες;
Γ.Α.: «Αυτό είναι αλήθεια γιατί ένα κομμάτι του αποτελείται από δικά μου τραγούδια, γνωστά και αγαπητά, και ένα κομμάτι από τραγούδια που αγαπάμε όλοι μας, δημοτικά ή λαϊκά. Ή κάποια έντεχνα κάποιων σημαντικών Ελλήνων συνθετών που τα διαχειριζόμαστε και τα διασκευάζουμε. Εγώ θεωρώ πολύ σημαντικό, ειδικά στην εποχή που ζούμε, το να προτείνω και το υλικό τριών νέων ανθρώπων, στων οποίων το ταλέντο πιστεύω. Και η εποχή έχει ανάγκη να αναδείξει νέα πράγματα και εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε ευθύνη σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές να βοηθήσουμε τους νεότερους δημιουργικούς ανθρώπους σε οποιονδήποτε τομέα να δείξουν την αξία τους και να μην τους φέρνουμε κατάμουτρα αυτήν την πάρα πολύ πικρή και άσχημη εικόνα της λεγόμενης χαμένης γενιάς. Δεν το αποδέχομαι αυτό. Και συμβάλλω κατά την γνώμη μου με αυτήν την προσπάθεια συνεργασίας με τρεις νεότερους δημιουργούς, στο να διαδηλώσω την αντίθεση μου σε αυτήν την πολύ σκληρή και άδικη κουβέντα».

Ερ. Η κατάσταση που περνάει η χώρα μας, οι περισσότεροι Έλληνες, σας έχει επηρεάσει;
Γ.Α.: «Κοιτάξτε. Είναι αδύνατο να μην επηρεάσει τον οποιονδήποτε Έλληνα η πολύ δυσάρεστη συγκυρία, γιατί δεν είναι μόνο οικονομική. Η συγκυρία όσον αναφορά το πόσο δυσάρεστη είναι, έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια της χώρας. Έχει να κάνει με την διεθνή εικόνα της, έχει να κάνει με την προσδοκία και το όραμα που έχουμε εμείς ως Έλληνες για αυτήν. Για το αν θέλουμε να είμαστε περήφανοι, αν θέλουμε να πηγαίνει καλά και μαζί με αυτήν να πηγαίνουμε και εμείς καλά. Ωστόσο επειδή καταλαβαίνω τι με ρωτάτε σας λέω ότι στο επίπεδο της δημιουργίας και της τέχνης, πιστεύω ότι η τέχνη παράγεται σε οποιαδήποτε συνθήκη. Σε όλη την ιστορία του ελληνισμού, αν κάποιος ψάξει, θα δει ότι μεγάλα έργα τέχνης και αριστουργήματα παράγονταν πάντοτε παράλληλα με εθνικές επιτυχίες και εθνικές συμφορές. Η δημιουργία δεν σταματάει. Ίσα-ίσα που πολλές φορές μπορεί οι δύσκολες συνθήκες να την ανανεώσουν».

Ερ. Τι θα ευχόσασταν στους ακροατές μας, σε όλον τον κόσμο για την καινούρια χρονιά;
Γ.Α.: «Εύχομαι να είναι η δυσκολία όλων όσο το δυνατόν λιγότερη και δεν εννοώ μόνο την οικονομική αλλά εννοώ και την ψυχική δυσκολία. Εύχομαι ο καθένας να μπορεί να βρει την αντίστοιχη συμπαράσταση πρώτα στο στενό του περιβάλλον, στο οικογενειακό του, στο φιλικό του, στο συναισθηματικό του περιβάλλον. Και μετά όλοι μας να επαναβεβαιώσουμε με την συμπεριφορά μας ότι είμαστε μια κοινωνία ζωντανή, μία κοινωνία στην οποία δεν υπάρχει μόνο ο εαυτός μας, αλλά που υπάρχει η αίσθηση του συνόλου, η αίσθηση όλων».

Ερ. Επιστρέφω στην Κυριακή. Τι ώρα ανοίγουν οι πόρτες;
Γ.Α.: «Μιλάμε καταρχήν για τον Σταυρό του Νότου, για την κεντρική σκηνή. Η παράσταση αρχίζει στις δέκα το βράδυ. Φυσικά οι πόρτες ανοίγουν τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα. Και πρέπει να πω ότι η τιμή εισόδου θα είναι δέκα ευρώ μαζί με ποτό. Θεωρώ ότι είναι μια, ας το πω έτσι, φιλική τιμή για κάποιον ο οποίος θέλει να ακούσει μια καλή μουσική παράσταση και να μην ξοδευτεί και πάρα πολύ, κακά τα ψέματα, στην εποχή που ζούμε, όλα αυτά παίζουν σημασία».

Ο Αθήνα 9.84 εξασφάλισε για τους ακροατές του πέντε διπλές προσκλήσεις για την «σκυταλοδρομία» στον Σταυρό του Νότου. Πληροφορίες συμμετοχής για την κλήρωση, στην εκπομπή «Αθήνα Αλά - Καρτ» με την Κωνσταντίνα Βρεττού, το σαββατοκύριακο στις 2 με 4 το μεσημέρι.

Σταυρός Του Νότου club, Φραντζή & Θαρύπου 35, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο: 210 9226975
www.stn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα