Χρυσοχοΐδης: «Επενδύστε στην Ελλάδα»

«Σας  προσκαλώ να υποστηρίξετε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τώρα που το πρόγραμμα  προσαρμογής εισέρχεται σε μια νέα φάση και έχει ως κύριο στόχο να δώσει σαφή αποτελέσματα στους τομείς της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χθες Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011, στην Κοπεγχάγη, απευθυνόμενος προς τους Δανούς βιομηχάνους και επιχειρηματίες, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης "European Business
Day" στην οποία προσκλήθηκε από την Ομοσπονδία Βιομηχανιών Δανίας. 

«Η  Ελλάδα έχει αναλάβει ένα πρόγραμμα προσαρμογής ιστορικών διαστάσεων, προκειμένου να επαναφέρει την οικονομία πίσω σε τροχιά ανάπτυξης. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αναδιάρθρωση των επενδύσεων με στόχο έναν ανταγωνιστικό επιχειρηματικό τομέα αγαθών και υπηρεσιών. Αυτή η διαδικασία απαιτεί την ουσιαστική ανακατανομή πόρων και ανθρώπινου δυναμικού» εξήγησε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο ακροατήριο της διάσκεψης που αποτελείτο από πολιτικούς, πρέσβεις, αξιωματούχους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους. 

Ο Έλληνας  υπουργός επισήμανε, για μια ακόμη φορά, ότι η ελληνική κοινωνία πληρώνει ήδη το πολύ υψηλό κόστος αυτής της προσαρμογής. «Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο κακής δημοσιότητας, οικονομικής ύφεσης και μείωσης των δημοσίων επενδύσεων το Υπουργείο μας εισήγαγε ένα θεσμικό πλαίσιο για την αναστήλωση της ελληνικής οικονομίας» εξήγησε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παραθέτοντας τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΝ προς αυτή την κατεύθυνση (business friendly Greece, εξάλειψη της γραφειοκρατίας, νόμος Fast Track κλπ). «Η ανταπόκριση από τον επιχειρηματικό τομέα μέχρι τώρα είναι θετική. Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί, η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων επαναφέρει την παραγωγικότητα και το διαφαινόμενο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για επενδυτικά σχέδια υψηλής ποιότητας είναι ορατό» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το κατά πόσο θα υπάρξει ουσιαστικός συντονισμός της οικονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο "Euro-pact", ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία από λέσχη σύγκλισης που ήταν στο παρελθόν, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με αποκλίσεις τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην παραγωγικότητα και τον ανταγωνισμό. «Δέκα χρόνια πριν, η φιλόδοξη Στρατηγική της Λισσαβόνας συνιστούσε  την ευρωπαϊκή προοπτική.

Σήμερα ο κόσμος δείχνει πολύ πιο διαφορετικός. Τα αισιόδοξα σενάρια δεν έγιναν πραγματικότητα. Η άλλοτε ισχυρή πεποίθηση ότι η ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών θα έδινε γρήγορα ένα πολύ δυνατό θετικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη αποδείχθηκε λάθος. Η Στρατηγική της Λισσαβόνας έδωσε θετικά αποτελέσματα μόνο σε ένα μικρό αριθμό χωρών-μελών της Ε.Ε., ενώ οι αποκλίσεις ανάπτυξης αναδείχθηκαν στη νέα ανησυχητική τάση στην Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε προς το ακροατήριο  ότι η άμεση προτεραιότητα της Δανέζικης προεδρίας θα πρέπει να είναι η εφαρμογή των πρόσφ
Keywords
Τυχαία Θέματα