Χριστούγεννα στις βαλκανικές πρωτεύουσες

Στολισμένες και λαμπερές με φαντασία και πνεύμα αισιοδοξίας, οι βαλκανικές πρωτεύουσες γιορτάζουν τα φετινά Χριστούγεννα με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Η Λιουμπλιάνα, τον Δεκέμβριο μετατρέπεται σε παραμυθένια πόλη με τον καλλιτεχνικά σχεδιασμένο χριστουγεννιάτικο φωτισμό, το κέντρο της πόλης, οι εκκλησίες, οι γέφυρες και τα κτίρια αποκτούν νέα λάμψη. Τα αρώματα του ζεστού κρασιού αναδύονται από τα
πλακόστρωτα δρομάκια και όλες οι κεντρικές πλατείες φιλοξενούν μουσικές συναυλίες. Στην πλατεία Δημαρχείου (Μέστνι Τργκ) σήμερα το απόγευμα, παραμονή Χριστουγέννων, διοργανώνεται η ετήσια χριστουγεννιάτικη συναυλία με τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών της Σλοβενίας.

Αύριο, ανήμερα των Χριστουγέννων, στην πλατεία Νόβι Τργκ, θα στηθεί σκηνή με καλλιτέχνες της ποπ μουσικής και στην πλατεία Πογκατσάριεβ, από τις 26 έως τις 30 Δεκεμβρίου, διοργανώνονται συναυλίες με τραγουδιστές και συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής.

Στην πλατεία, μπροστά από το δημαρχείο, η "Καλή Νεράιδα", από τις 26 έως τις 30 Ιανουαρίου, θα εκπληρώνει τις επιθυμίες όλων όσων πλησιάζουν: μεγάλους και μικρούς, νέους και ηλικιωμένους. Η "Καλή Νεράιδα", είναι καλλιτεχνική εγκατάσταση του ζωγράφου, Ζμάγκο Μόντιτς. Την υποδύεται καλλιτέχνης που κάθεται σε θρόνο, στη μέση της πλατείας, εκπληρώνοντας τις επιθυμίες των περαστικών.

Από το κέντρο της πόλης δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ντέντεκ Μραζ (ο Παππούς Παγετός). Θα φθάσει από το Βόρειο Πόλο στην παλιά πόλη, με λευκά Λιπιτσάνερ άλογα, συνοδευόμενος από χιονάνθρωπους, αρκούδες, κουνελάκια, πρωταγωνιστές παραμυθιών και θα εγκατασταθεί εκεί, από τις 26 έως τις 30 Δεκεμβρίου, οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε γιορταστικές παιδικές εκδηλώσεις.

Στο Βελιγράδι, το πάρτι ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου, με το φωτισμό του χριστουγεννιάτικου δένδρου, ύψους 12 μέτρων, στο κέντρο της πόλης και η γιορτινή ατμόσφαιρα διαρκεί έως τις 15 Ιανουαρίου, με την εορταστική υπαίθρια αγορά και με καθημερινές μουσικές εκδηλώσεις.

Στον πεζόδρομο, Κνεζ Μιχαϊλοβα και στην πλατεία Δημοκρατίας, σε ξύλινα σπιτάκια, προσφέρονται ζεστό κρασί, ρακί, σπιτικά προϊόντα, χειροτεχνήματα και φιλοξενούνται προγράμματα για παιδιά. Παρά το γεγονός ότι στη Σερβία τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με το παλιό ημερολόγιο, στις 7 Ιανουαρίου, ο δήμος Βελιγραδίου έχει ετοιμάσει σειρά εκδηλώσεων για τους επισκέπτες που γιορτάζουν αύριο, αλλά και για τους κατοίκους που έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν διπλά την εορταστική ατμόσφαιρα.

Αύριο, στην πλατεία Δημοκρατίας στο Βελιγράδι, θα πραγματοποιηθεί χριστογεννιάτικη παιδική συναυλία και 26 και 27 Δεκεμβρίου διοργανώνεται η "Λευκή Νύχτα", με ανοιχτά τα καταστήματα έως τα μεσάνυχτα και ειδικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις πρωινές ώρες.

Πλήθος επιλογών έχουν οι επισκέπτες που βρίσκονται τις μέρες των Χριστουγέννων στο Ζάγκρεμπ, όπου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες με παιδικές χορωδίες και μουσικά συγκροτήματα και παραστάσεις χορευτικών ομάδων. Το ξεχωριστό αξιοθέατο φέτος στο Ζάγκρεμπ είναι το τεράστιο παγοδρόμιο, στο κέντρο της πόλης, που δημιουργεί ειδυλλιακή χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα.

Χριστουγεννιάτικες εκθέσεις, με εγχώρια προϊόντα και προϊόντα από τη Σλοβενία και την Ιταλία, διακοσμητικά είδη και εδέσματα, φιλοξενούνται στις κεντρικές πλατείες της πόλης, την πλατεία Μπαν Γιόσιπ Γέλασιτς και την Πλατεία Ευρώπης. Γλυκά, φαγητά και κρασί, προσφέρονται στο φεστιβάλ γαστρονομίας "Street Food Festival", που ολοκληρώνεται σήμερα.

Ιδιαίτερη εμπειρία αποτελούν και οι συναυλίες κλασσικής μουσικής, με τη συμμετοχή μελών του Κροατικού Εθνικού Θεάτρου, της Όπερας και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ζάγκρεμπ, που πραγματοποιούνται από χριστουγεννιάτικα στολισμένες βεράντες ιστορικών κτιρίων της κροατικής πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα