Χριστούγεννα με προεκλογικό άρωμα

Πέντε ημέρες απομένουν για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ή πρόωρες εκλογές, και ενόψει της τρίτης και τελευταίας ψηφοφορίας τη Δευτέρα στη Βουλή το κλίμα πολώνεται, ο διλημματικός λόγος εντείνεται, ενώ τα κόμματα εξετάζουν τις τελευταίες κινήσεις τους στο προσκήνιο και το παρασκήνιο. Ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμάται θα προβεί σε νέα

δήλωση – παρέμβαση, ίσως μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ η κυβέρνηση εκτός από τους ανεξάρτητους βουλευτές προσβλέπει και σε ορισμένους από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, για να μετρήσει τις 12 ψήφους που υπολείπονται ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180.
Γίνεται λόγος ακόμα και για παρέμβαση Σαμαρά όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, και άρση της βάσης του 3% για να εισέλθει κόμμα στη Βουλή.Τις συζητήσεις σήμερα απασχολεί εν τω μεταξύ το σενάριο που διακινήθηκε για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, που θα μπορούσαν να εκλέξουν πρόεδρο, το οποίο ωστόσο απορρίπτεται κατηγορηματικά από κυβερνητικά στελέχη.

Δεν θα ψηφίσω τον Σταύρο Δήμα αν τον ψηφίσουν Χρυσαυγίτες βουλευτές, δήλωσε στο Mega o Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν δεχόμαστε στήριξη από εγκληματική οργάνωση, είπε στο ίδιο κανάλι ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Από πλευράς αντιπολίτευσης δρομολογούνται ήδη εκλογικές συμμαχίες, με το βλέμμα στις κάλπες.
Ραντεβού μετά την τρίτη ψηφοφορία θα έχουν Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης, εν μέσω πάντως ενστάσεων στο εσωτερικό των κομμάτων τους, κυρίως της ΔΗΜΑΡ, όπου στελέχη τονίζουν τον κίνδυνο απορρόφησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι μονόδρομος για τη ΔΗΜΑΡ η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν σαφείς δυσκολίες σε αυτό το εγχείρημα, δήλωσε πριν απο λίγο στον Αθήνα 9.84 ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής. «Μετά τις 29 Δεκεμβρίου, όπως είπε, θα συζητηθούν όλα και δεν ξέρουμε αν θα τελεσφορήσει η προσπάθεια, ενώ προανήγγειλε διαρκές συνέδριο για να υπάρξει σαφής εκλογική τακτική του κόμματος».

Από λεπτό σε λεπτό ανακοινώνεται η εκλογική συνεργασία του Ποταμιού με τους Μεταρρυθμιστές. Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχωρούν ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Σπύρος Λυκούδης έξω από το κτίριο της παλιάς Βουλής.

Η τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα διεξαχθεί στις 29 Δεκεμβρίου θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου.
Μετά την αιφνίδια χθεσινή συνάντηση ΒενιζέλουΠαπανδρέου στη Βουλή, οι δύο άνδρες φαίνεται πως βαίνουν προς πολιτικό διαζύγιο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει την ίδρυση κόμματος πιθανότατα στις 30 του μήνα. Αποστάσεις της Φώφης Γεννηματά που δηλώνει ότι «κανείς δεν δικαιούται να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ».

Σφοδρή επίθεση σε βάρος του Λάκη Λαζόπουλου εξαπέλυσε με φόντο την υπόθεση Χαϊκάλη ο Αδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος δημοσιεύματα στο διαδίκτυο ότι έχει βγάλει τρία εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό εν μέσω της κρίσης. Στο λογαριασμό του στο Twitter αναφέρει ότι θα καταθέσει ερώτηση για να διαπιστώσει τη βασιμότητα των δημοσιευμάτων, ενώ μιλώντας στο Star είπε πως «αν είναι αλήθεια, αυτό πάει να πει ότι μάχεται να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ για να τριπλασιάσει τα λεφτά του από την καταστροφή όλων των υπολοίπων».

Διεθνής Τύπος

«Εκλογές τον Φεβρουάριο και ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία» βλέπουν οι Financial Times, σημειώνοντας πως η ευάλωτη οικονομική ανάπτυξη διακυβεύεται εάν η αριστερή κυβέρνηση επιλέξει να συγκρουστεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Οι Ελληνες είναι σε κατάσταση πολιορκίας -Ουδείς γνωρίζει το μέλλον τους”αναφέρει σήμερα η Wall Street Journal: Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «όλα οδηγούν σε πρόωρες εκλογές και άπαντες στην Ελλάδα κάνουν κράττει».

«Ο Σαμαράς προσπαθεί να φοβίσει, αλλά κανείς δεν τον ακούει», αναφέρει σήμερα το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας: «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω της χώρας. Ή, μήπως, ουρλιαχτό ενός λύκου που ουδείς πλέον του δίνει σημασία»;

Εκτενή τα αφιερώματα και του ιταλικού Τύπου στην Ελλάδα. «Έργο τρόμου για τον Αντώνη Σαμαρά» χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο εκλογών” η La Stampa. «Eξαιτίας της Ελλάδας οι αγορές τρέμουν και πάλι» λέει η Corriere della Sera.

Στην πιθανότητα επιστροφής σε μια κρίση στο ευρώ, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, αναφέρεται η επενδυτική εταιρεία Exotix.

Keywords
Τυχαία Θέματα