Χωρίς συμφωνία και οι νέες διαπραγματεύσεις

Συνεχίζεται το θρίλερ της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, καθώς παραμένουν εκκρεμότητες, μεταξύ άλλων στη διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα και το θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση προκειμένου να αποσπάσει την έγκριση της τρόικας κάνει βήματα πίσω, ενώ σε άλλα ζητήματα προσπαθεί να εξασφαλίσει χρόνο, ζητώντας μεταβατική περίοδο. «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», τονίζουν υψηλόβαθμα

στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η τρόικα φεύγει, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους τις αρχές Απριλίου.

Η κυβέρνηση παρουσίασε εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως αποδέχονται. Για τις απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 η κυβέρνηση ζήτησε παράταση ώς τον Οκτώβριο, οπότε το θέμα θα ξαναμπεί σε διαπραγμάτευση. Η τρόικα φαίνεται να έχει αποδεχτεί το ελληνικό αίτημα.

Για το γάλα οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ως προς τα εξής: θα δημιουργηθούν τρεις κατηγορίες, το γάλα ημέρας, το γάλα χαμηλής παστερίωσης και το γάλα υψηλής παστερίωσης. Φρέσκο θα ονομάζεται το γάλα με διάρκεια ζωής ώς 10 ημέρες.

Για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, θα μειωθεί το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών, ενώ θα ισχύσει μια μεταβατική περίοδος τρίμηνης διάρκειας κατά την οποία τα εν λόγω φάρμακα θα πωλούνται από τα φαρμακεία αποκλειστικά με πλαφόν ανώτατης τιμής. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε το θέμα θα ξανατεθεί.

Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα των τριετιών και της προκήρυξης απεργιών. Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, τον τελικό λόγο φαίνεται ότι θα έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, το οποίο αναβαθμίστηκε με την συμμετοχή κοινωνικών εταίρων. Για το θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και των τριετιών ο συμβιβασμός είναι να ισχύσει μείωση τους κατά 50%, μόνο όταν πρόκειται για πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων. Η τρόικα δέχθηκε τη μείωση τω εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, μεταξύ εργοδοτών (2,9%) και εργαζομένων (κατά 1%). Η μείωση θα γίνει εφάπαξ από τον Ιούλιο. Ωστόσο η τρόικα κατάφερε να εκμαιεύσει και δέσμευση από την κυβέρνηση για περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα το 2016.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα υπάρξουν συζητήσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα