Χειρότερα δεν έχει. Ή μήπως έχει;

Του Βασίλη Πάϊκου

Ειλικρινάδεν ξέρω ποια βάση μπορεί να έχει ηαποκάλυψη-καταγγελία της βουλευτού τωνΑΝ.ΕΛΛ. Σταυρούλας Ξουλίδου, περίαπόπειρας χρηματισμού της από πρόσωπο,φερόμενο ως στέλεχος της ΝΔ, προκειμένουνα προσθέσει την ψήφο της στην προεδρικήπλειοψηφία των 180. Να υπερψηφίσει δηλαδήτον εκλεκτό της Κυβέρνησης για Πρόεδροτης Δημοκρατίας. Καταγγελία, στη βάσητης οποίας η εισαγγελέας του ΑρείουΠάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διέταξε το εκνέου άνοιγμα του σχετικού δικαστικούφακέλου.

Τηναλήθεια πιθανότατα θα την μάθουμε ότανη ανάκριση «ανοίξει» τις τηλεφωνικέςκαι τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

τηςβουλευτού. Όπως και νάναι, και ανεξαρτήτωςτης εγκυρότητάς της, η αποκάλυψη ήρθενα προστεθεί στο όλο νοσηρό περί τηνπροεδρική εκλογή κλίμα. Και να τοεπιβαρύνει ακόμη περισσότερο.

Έχουνπροηγηθεί τα σχετικά με τον περίφημοεπιχειρηματικό «κουμπαρά», οι διαψεύσεις,οι εισαγγελικές ανακρίσεις, το κλείσιμοτου φακέλου. Έχουν επίσης προηγηθεί οικαταγγελίες για κάτι περίεργους, πλην«στοχευμένους», ελέγχους (ή απειλήελέγχου) του ΣΔΟΕ σε «ύποπτους» βουλευτές.Και τώρα αυτή η πολύ συγκεκριμένη (καιδιπλά επώνυμη, ως προς τον καταγγέλλοντααλλά και ως προς τον φερόμενο ως δράστη)«αποκάλυψη». Όλ' αυτά που διαμορφώνουνκλίμα ακραίας κατάπτωσης, κατά κυριολεξίαεξαθλίωσης του δημόσιου βίου της Χώρας.Ανάλογα των οποίων είχε να δει η πολιτικήμας ζωή από το καλοκαίρι του 1965. Τότεπου, προκειμένου να «σταθούν» οικυβερνήσεις της αποστασίας, λέγεταιότι υπήρξαν κρούσματα εκτεταμένουχρηματισμού βουλευτών. Κάτι που, φυσικά,ποτέ δεν αποδείχθηκε, δεδομένου ότι γι'αυτά τα πράγματα σπανίως διατίθενταιπειστήρια. Η «ιστορική μνήμη» πάντωςέχει, χωρίς αμφιβολία, καταγράψει τιςφήμες ως γεγονός. Ή, αν προτιμάτε, ανάλογα(αν και άλλης τάξεως) των γαλάζιωνψηφοδελτίων της εκλογής Σαρτζετάκη το1985.

Σήμερακαι σε συνδυασμό με το διαπραγματευτικόναυάγιο των Παρισίων, «φιλοτεχνούνται»σενάρια επίσπευσης των πολιτικώνεξελίξεων. Επιφανή στελέχη μάλιστα τουσυμπολιτευτικού χώρου τα εισηγούνταιδημόσια. Σενάρια σύμφωνα με τη λογικήτων οποίων, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσαη διαδικασία εκλογής Προέδρου τηςΔημοκρατίας, προκειμένου να ξεκαθαρίσειτο όντως θολό (και γκρίζο...) πολιτικότοπίο. Καθώς και άλλα σενάρια, οριακήςεπίσπευσης των εξελίξεων αυτά, με τηνπροεδρική εκλογή να τοποθετείται τονΙανουάριο του 2015 αντί του Φεβρουαρίου.Με στόχο πάντα την όσο το δυνατόν νωρίτεραεκκαθάριση της πολιτικής κατάστασης.Ό,τι πάντως κι αν γίνει, όποτε κι ανσημάνει η ώρα της κρίσης, εκεί θα παιχτούνόλα για όλα. Εκεί θα πέσουν τα ρέστα όλωντων παιχτών. Κι εκεί υπάρχει κίνδυνος,απολύτως υπαρκτός κίνδυνος, να φτάσουμεπραγματικά στο ναδίρ.

Σύμφωναμε τα ευρήματα πολύ πρόσφατης έρευναςτων διαθέσεων της κοινής γνώμης, τοπολιτικό σύστημα της Χώρας (πολιτικάκόμματα, πολιτικό προσωπικό), δενσυγκεντρώνει, ήδη, παρά μόνο το 11% τηςεμπιστοσύνης και της αποδοχής τωνπολιτών. Θα μπορούσε να πει κανείς ότιπιο κάτω δεν έχει. Αλλά μήπως έχει;

Keywords
Τυχαία Θέματα